Отидете към основна версия

2 743 13

САЩ готови с план за удар срещу Иран

  • сащ-
  • армия-
  • иран-
  • атомна бомба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските планове за военен удар срещу Иран са готови, а тази възможност е напълно вероятна. Това съобщи американският посланик в Израел, цитиран от Ройтерс. Изявлението идва броени дни преди подновяване на новия кръг от преговори по спорната ядрена програма на Техеран, за която западните сили считат, че прикрива разработка на атомна бомба.

Подобно на Израел, САЩ също счита военния удар за последна възможност за спиране на Иран от производството на атомна бомба. Наскоро ръководителят на израелската армия Бени Ганц заяви, че най-вероятно Иран няма да се сдобие с подобно оръжие. Счита се, че единствено Израел притежава ядрен арсенал от страните в Близкия изток.

„Предпочитаме да решим този въпрос чрез дипломация и упражняване на натиск, отколкото чрез сила“, заяви посланик Дан Шапиро.

Иран твърди, че разработва ядрена програма за мирни цели и покриване на енергийните си нужни. Много критици обаче имат подозрението, че Техеран тайно разработва ядрено оръжие. Така напрежението преди седмици толкова се изостри, че се заговори за война между Израел и Иран. САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия наложиха санкции (ограничения на петролни продажби, забрана за доставки на оръжия, замразяване на активи), но това не стресна Техеран, който отговори с орязване на петролните доставки.

Последните преговори обаче минаха във ведра обстановка, която даде надежди за „разведряване“. Иран е готова да приеме международни ядрени експерти.

„Чакахме дипломацията да заработи. Чакахме санкциите да заработят. Никой от нас не може да си позволи повече да чака“, заяви по-рано израелският премиер Нетаняху.

Той не е съгласен и с варианта Иран да развива ядрената си програма под наблюдение. Както е известно, преди три седмици ярени експерти на ООН пристигнаха в Техеран за втори път в рамките на месец, за да обсъдят спорната ядрена програма на Иран.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини