Last news in Fakti

21 Юни, 2012 12:07 2 504 4

САЩ: Иран до 4 месеца прави атомна бомба

  • иран-
  • уран
САЩ: Иран до 4 месеца прави атомна бомба - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран разполага с достатъчно запаси от обогатен до 3.5% уран, за да може в рамките на 4 месеца да разполага с достатъчно обогатен уран за произвеждане на атомна бомба, заявяват американски експерти пред Конгреса.

"Ясно е, че Иран може да произведе аточна бомба много бързо, ако реши", каза пред Комисията по отбрана в Камарата на представителите експертът Стивън Рейдмейкър. Техеран вече е произвел 23 345 кг. обогатен до 3.5% уран. Това е достатъчно, за да може да разполага след допълнително обогатяване с достатъчно уран за две атомни бомби, заяви той, позовавайки се на данни на Международната агенция за атомна енергия.

С този запас иранците могат да произведат достатъчно количество уран за бомба в рамките на 35 до 106 дни, изчисли експертът. Според друг експерт - ръководителя на института за наука и международна сигурност Дейвид Олбрайт, на Техеран са му нужни най-малко 4 месеца за да има достатъчно уран с военно качество за бомба.

За да може да бъде използван за атомно оръжие уран 235 трябва да бъде обогатен до близо 90%, припомня БГНЕС. В заводите в Натанц и Фордо повече от 9000 турбини произвеждат 158 кг. обогатен до 3.5% уран месечно.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    МИ айде бе хамериканци! Удряйте! Кво се подмотвате! Да живее свободата! За да живее тя, тр да се изкорени ислямската напаст, сила и дух! Ако ги оставим да се развиват... те ще си останат радикали и убедени в правотата си... Само, че силни! Докато в останалата част на света протича трудната глобализация, те ще са изолирани и ще пречат жестоко на процесите!
  • 2 Иранеца.

    0 0 Отговор
    Тъпите Американци си мислят,че са центъра на света ,но Осама Бин Ладен им показа,че още са сукалчета и е много лесно и евтино да бъдат сложени на колене.Но лошите уроци явно бъзо се забравят.Дошло е време и Иран да им покаже как се танцува Туист.
  • 3 Иранеца е смешник

    0 0 Отговор
    Иранец не се филмирай много с тоя Осама понеже точно осама е бил агент на ЦРУ а и това за 9/11 е вътрешна работа и е доказано ;)
  • 4 Смешника е Иранец

    0 0 Отговор
    Много филми си гледал.Нима очакваш да станат и да кажат.Ми да завариха ни по долни гащи.Направо ги разпориха а си го и заслужават защото в края на краищата всичко което са постигнали е плод на европейски иновации които са откраднали а също и учени който след ВСВ също направо насила са ги замъкнали в Америка.Жалко е само за невинните хорица които загинаха но на война като на война.Вече не е необходимо да имаш много пари за да си лидер.Достатъчни са 3-4рима фанатизирани като тези които се качиха в самолетите и играта свършва.