Last news in Fakti

17 Май, 2012 11:33 2 736 13

САЩ готови с план за удар срещу Иран

  • сащ-
  • армия-
  • иран-
  • атомна бомба
САЩ готови с план за удар срещу Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските планове за военен удар срещу Иран са готови, а тази възможност е напълно вероятна. Това съобщи американският посланик в Израел, цитиран от Ройтерс. Изявлението идва броени дни преди подновяване на новия кръг от преговори по спорната ядрена програма на Техеран, за която западните сили считат, че прикрива разработка на атомна бомба.

Подобно на Израел, САЩ също счита военния удар за последна възможност за спиране на Иран от производството на атомна бомба. Наскоро ръководителят на израелската армия Бени Ганц заяви, че най-вероятно Иран няма да се сдобие с подобно оръжие. Счита се, че единствено Израел притежава ядрен арсенал от страните в Близкия изток.

„Предпочитаме да решим този въпрос чрез дипломация и упражняване на натиск, отколкото чрез сила“, заяви посланик Дан Шапиро.

Иран твърди, че разработва ядрена програма за мирни цели и покриване на енергийните си нужни. Много критици обаче имат подозрението, че Техеран тайно разработва ядрено оръжие. Така напрежението преди седмици толкова се изостри, че се заговори за война между Израел и Иран. САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия наложиха санкции (ограничения на петролни продажби, забрана за доставки на оръжия, замразяване на активи), но това не стресна Техеран, който отговори с орязване на петролните доставки.

Последните преговори обаче минаха във ведра обстановка, която даде надежди за „разведряване“. Иран е готова да приеме международни ядрени експерти.

„Чакахме дипломацията да заработи. Чакахме санкциите да заработят. Никой от нас не може да си позволи повече да чака“, заяви по-рано израелският премиер Нетаняху.

Той не е съгласен и с варианта Иран да развива ядрената си програма под наблюдение. Както е известно, преди три седмици ярени експерти на ООН пристигнаха в Техеран за втори път в рамките на месец, за да обсъдят спорната ядрена програма на Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 1 Отговор
    я пак, какви санкции срещу иран са въвели Русия и Китай??? :DDD
  • 2 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Ми спряха им доставките на оръжия...
  • 3 руснака

    0 0 Отговор
    иран е партньор на русия, спряха им доставката на 5-те дивизиона С-300, докато иран допусне международни наблюдатели на атомните си централи. след това санкциите трябва да бъдат премахнати, в противен случай русия ще възъбнови доставки на най-модерното оръжие.
  • 4 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Бе няма кво да се оправдаваш... Наложили са им санкции и толкова! Кога ще ги махнат... само ти знаеш! Русия няма да влезе в конфликт с ООН заради Иран! Не се притеснявай!
  • 5 руснака

    1 0 Отговор
    ха! само че Русия пак може да наложи вето над войната с Иран, както стана със Сирия! не се притеснявай! Русия прави стъпки за изглаждане на конфликта, а американците и евреи искат да пострелят. само че ако настояват толкова, Русия ще продължи да доставя по-модерно оръжие на Иран и тогава целия свят ще види доколко американски стелт самолети са "невидими"!)))) не се притеснявай))))
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Атанас Велики

    1 1 Отговор
    Абе... Не знам да ти кажа! Със Сирия добре, ама вече за Иран, Русия нямат твърда позиция, тъй като и те са създатели на конвенцията за неразпространения на ядрено оръжие... Ако международните експерти (вкл. и руски) не успеят да потвърдят намеренията на иран (които е пределно ясно, че не са такива каквито ги изкарват), най-вероятно няма да се застъпват особено силно за Иран. За мен са си за бой от всякъде! Нямат право на оръжие, а и страната се управлява от ислямските закони... Няма нужда да ти споменавам каква напаст е тва. И българите и руснаците са се патили много от подобна паплач!
  • 8 кик

    1 2 Отговор
    унищожете световното зло сащ и извънземните дето ги крепят с технологий
  • 9 цеденевист

    1 0 Отговор
    Иран,Русия,САЩ,НЕ МЕ ПРИТЕСНЯВАТ.България ме притеснява.Използват тези конфликти и ни доят катоабортирали крави.Тунджата/нафта,бензив,газ,как беше Лябо Ганев а сетих си/и то ще поскъпнат.И тогава вица:Плащаш пълен резервоар-получаваш бонус нова кола.Извинявам се за допуснатите грешки!
  • 10 Репресиран

    1 0 Отговор
    Иран е поредната жертва,която искат да окрадат.Няма наяждане.
  • 11 ич

    1 0 Отговор
    петрола падна и решиха пак да го дигнат
    ххаахахахахаххах
  • 12 руснака

    0 0 Отговор
    Атанасе, за Иран Русия има още по-твърда позиция, и не само Русия, но и Китай! и двете държави са готови за защитават Иран със собствените си военни сили! между Иран и Русия има договор, че в случай на заплаха за безапасноста, Русия има право да въведе войските си на територия на Иран, БЕЗ СЪГЛАСИЕ НА ИРАН! Китайците пък скоро заявиха, че дори ако се стигне до 3-та световна, те ще са на страната на Иран! И тук въобще не става дума да ядрени оръжие - вече е приделно ясно, че това са пълни простотии! Израел има ядрени оръжия, без да е подписал НИКАКВИ договори за нераспространение, що не бомбардират израел? има още около 20 държави в света, които вероятно имат ядрено оръжие, но никой не ги закача. американци трябва да унищожат Иран, а за Русия и Китай ще е убийствено да позволят на сащ да контролират Иран
  • 13 руснака

    0 0 Отговор
    Атанасе, Бахрейн, Катар, ОАЕ се управляват от ислямски закони, нямат грам намек за демокрация (за разлика от Иран!), но никой не ги закача! защо? А иранците са тооооолкова агресивни, че направо не спират да воюват! я ми напомни, коя държава последно са нападнали за последните 200 години?