Last news in Fakti

27 Май, 2012 18:45 1 474 1

Иран строи втори АЕЦ в Бушер

  • иран-
  • ядрена програма-
  • бушер
Иран строи втори АЕЦ в Бушер - 1
Макет на АЕЦ Бушер 1

Иран има план за строителство на втора ядрена централа. Страната разполага с АЕЦ в Бушер, построена от Русия, но от 2014 година ще започне да строи втора – непосредствено в съседство с нея, съобщи ядрената агенция на страната, цитирана от в. „Дейли телеграф”. Плановете на Техеран са да се сдобие с нова 1000-мегаватова централа.

От агенцията не уточняват дали Русия ще участва и в този проект. Допълва се, че под иранската нова година се има предвид от март 2013 до март 2014 година.

Първият АЕЦ в Бушер бе започнат от немски инженери през 70-те години на миналия век. Русия го довършва и осигурява гориво за съоръжението.

Агенция ИНСА допълва, че още един ирански АЕЦ може да се появи в близките години непосредствено до границата с Ирак. В столицата Техеран пък има изследователски реактор за производство на медицински изотопи за пациенти с рак.

Техеран настоява, че развива ядрена програма за мирни цели и осигуряване на електричество. Западните държави и особено Израел силно се съмняват, че паралелно с това Иран се опитва да разработи ядрена бомба. Водят се международни преговори, които в последно време разведриха обтегнатите отношения между Техеран и западните държави, наложили предупредително санкции на Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gundy

    0 0 Отговор
    ako израел имa ядрена бомба зaщo Иран дa нямa