Last news in Fakti

25 Април, 2012 15:31 1 963 1

Армията на Израел: Иран няма да прави атомна бомба

  • бени ганц-
  • иран-
  • ядрена програма-
  • атомна бомба-
  • израел
Армията на Израел: Иран няма да прави атомна бомба - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на израелската армия не смята, че Иран ще произведе ядрено оръжие. Ген. Бени Ганц разполага с информация, че иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей все още не е взел решение да се разработва или не атомна бомба. Израелският генерал съобщи ценната информация в интервю на вестник „Хаарец“.

Още през ноември миналата година специален доклад на Международната агенция за ядрена енергия предупреди, че Иран тайно разработва ядрено оръжие. Документът обаче не успя да даде информация за точната технология или срока, в който опасното оръжие ще бъде завършено.

В последно време скритите планове на Техеран породиха много спорове, опасения и дори слухове, че Израел ще атакува ядрените обекти на ислямската страна. САЩ, ЕС, Канада, Япония и Австралия наложиха санкции на Иран (ограничения на петролни продажби, забрана за доставки на оръжия, замразяване на активи), но това не стресна страната, която отговори с орязване на петролните доставки.

Пробивът в заплетената ситуация дойде преди две седмици, когато Техеран се отвори за преговори, намигвайки на разтревожения Запад, който силно се съмнява в гаранцията, че ядрената му програма служи единствено и само за производство на енергия.

През последните шест месеца израелският премиер Бенямин Нетаняху често говори, че от Иран идва огромна опасност, на която спешно трябва да се даде отговор. Същото прави и военният министър Ехуд Барак, въпреки че военните лидери на Израел рядко си позволяват подобни публични изяви, коментира Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сисо

    0 0 Отговор
    Бе нека оная ушата маймунка от Щатите, да удари Иран и да идва края на света, че то не се търпи вече.