Отидете към основна версия

1 363 20

Западните Балкани имат европейска перспектива

  • берлински процес-
  • западни балкани-
  • ангела меркел

Среща в рамките на Берлинския процес

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Държавите от Западните Балкани имат европейска перспектива е мнението на германския канцлер Ангела Меркел по повод предстоящата среща на високо равнище за региона в рамките на Берлинския процес. Тя ще се проведе в Познан, Полша. „За европейската перспектива е необходимо страните от региона да решат редица спорове и да изпълнят необходимите условия. Пътят продължава да е пълен с камъни”, каза Меркел.

На 5 юли в полския град ще се проведе конференция, в която участие ще вземе и германският канцлер. Идеята за Берлинския процес е именно на Меркел и датира от 2014 г. Целта е да бъде ускорен процесът на диалог между държавите в региони.

Последният позитивен пример за диалог в региона е именно решаването на дългогодишния спор за името на Северна Македония. „С политическа смелост както на премиера на Северна Македония Зоран Заев, така и на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас се стигна до решаване на конфликта”, каза Меркел. Това може да бъде пример и разрешаване на проблемите в Босна и Херцеговина и тези между Сърбия и Косово.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: