Отидете към основна версия

3 753 21

Иран: Западът да се изтегли от Персийския залив

  • иран-
  • танкер-
  • персийски залив

Страната настоява Великобритания да освободи нейния кораб

Снимка: БГНЕС/EPA

Иран призова Великобритания да освободи задържания в Гибралтар ирански танкер и призова външните сили да напуснат Персийския залив, съобщи РИА Новости.

Представители на страната заявиха, че Иран и други регионални държави са в състояние да осигурят сигурността на региона.

Британски военни задържаха иранския танкер през миналата седмица. Това стана след подозрения, че корабът превозва петрол за Сирия. Иран вече обяви, че е готов да предприеме реципрочни мерки, ако корабът на страната не бъде освободен.

„Това е опасна игра и ще има последствия. Юридическите предлози за задържането на кораба не са валидни и освобождаването на кораба ще в интерес на всички страни“, се казва в изявление на иранското външно министерство.

През тази седмица британски военни обявиха, че ирански катери са се опитали да блокират пътя на британски кораб, като Иран отрече тези твърдения.

Иран се конкурира с подкрепяните от САЩ араби за контрола над Близкия Изток. САЩ вече изпратиха допълнителни военни в Близкия Изток, като ирански представители призоваха за освобождаване на кораба им.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини