Отидете към основна версия

3 073 40

Германия призна руските паспорти на живущите в Източна Украйна

  • паспорти-
  • германия-
  • източна украйна-
  • русия

В Германия не правят разлика между паспортите

Снимка: Shutterstock

Германските власти признават паспортите, които Руската федерация издаде на живущите в Източна Украйна, съобщава вестник BILD.

Както следва от отговора на Рената Алт от Свободната демократическа партия, федералното правителство в Берлин не прави разлика между обикновените руски паспорти и тези, които държавният глава на страната Владимир Путин разпореди да се издадат на жителите на източните части на Украйна. Това се случи през месец април тази година, припомнят от редакцията.

Оттогава германските власти са издали близо 100 000 визи на притежатели на руски паспорти. И не е ясно колко от тях принадлежат на жители на оспорваните между Киев и Москва области на Донецк и Луганск, предаде агенция "Фокус".

BILD разполага с писмен отговор от федералното правителство, от което става ясно, че официален Берлин критикува постановлението на Путин за паспортите и подчертава, че решението нарушава суверенитета на Украйна и противоречи на целите на Минските споразумения. Очевидно обаче германските власти не са си направили изводи. И ако Естония не признава паспортите на Путин, то в Германия поясняват: „Чакаме общоевропейско решение“.

„Федералният канцлер и министърът на външните работи в изказванията си подчертава подкрепата за украинското правителство. Но в същото време изглежда, че без проблеми може да залепи виза в руски паспорт, издаден на жител на Източна Украйна. По този начин федералното правителство подкопава всички усилия за деескалация и постигане на мир в Украйна“, коментира Алт.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: