Отидете към основна версия

1 631 8

Гърция гласува на непредсказуемите избори

  • гърция-
  • избори-
  • сириза-
  • нова демокрация
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След снощната футболна радост, днес гърците се редят пред урните, за да пуснат бюлетина в ключовите парламентарни избори, важни не само за Гърция, но и за Европа.

С неясен резултат изглежда схватката между двете основни партии – съперници са дясната „Нова демокрация“ и радикалната левица „Сириза“.  Последната, която  се противопоставя на международното споразумение за спасителната помощ и условията, налагани от кредиторите, доскоро бе фаворит за парламентарните избори, но последните проучвания дават лек превес на „Нова демокрация“.

Неофициални социологически проучвания сочат твърде изравнени позиции на двете партии. Атина забранява публикуването на социологически проучвания днес седмици преди изборите.

„Днес говори народът на Гърция. Утре започва нова ера”, заяви лидерът на „Нова демокрация” Антонис Самарас. Той се обяви за запазване на международното споразумение и за еврото.

„Победихме страха. Днес откриване пътя на надеждата”, заяви на свой ред водачът на радикалната левица „Сириза” Алексис Ципрас.

Европейските лидери предупредиха, че ако Гърция отхвърли международното споразумение, обвързано с реформи, то страната ще трябва да напусне Еврозоната. При такъв развой на събитията единната европейска валута сериозно би пострадала.

110 млрд евро спасителна помощ договори Гърция през 2010 година в замяна на тежки реформи на икономии.

До новите избори се стигна след като всички опити за съставяне на кабинет в Гърция се провалиха. Вотът на 6 май зашлеви звучен шамар на големите партии, подписали мразеното от народа споразумение с МВФ и ЕС. Така в парламента, при това с немалко депутати, се озова радикалната левица „Сириза“ (като втора политическа сила) и крайнодясната и анти-имиграционна партия „Нова Зора”. Разнородният и противоречив състав на парламента породи опасения, че правителство няма да бъде съставено, както и стана. Преговорите при президента Папуляс също се провалиха.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: