Last news in Fakti

19 Юни, 2012 12:05 911 1

Десни и леви коват коалиция в Гърция

  • гърция-
  • евро-
  • нова демокрация-
  • пасок-
  • сириза-
  • антонис самарас
Десни и леви коват коалиция в Гърция - 1
Лидерът на "Нова демокрация" Антонис Самарас. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес дясната „Нова демокрация“ да предложи коалиционно управление на социалистическата ПАСОК, разкриха източници от партията – победител на оспорваните парламентарни избори в Гърция. „Нова демокрация“ взе 129 места в парламента, съставен от 300 депутати, а ПАСОК финишира трета с 33 спечелени мандата. Така, партиите на статуквото, сключили международното спасително споразумение за финансова помощ, отново ще се завърнат във властта. Още повече, че като победител „Нова демокрация“ автоматично прибави 50 депутати към групата си.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Ванизелос е готов да изиграе картите си, предаде „Евронюз“. По-рано днес той призова за политически консенсус по неотложните за страната реформи в замяна на пари, които трябва да я спасят от фалит.

Източници на Ройтерс твърдят, че участието на ПАСОК в новата коалиция няма да е символично. Двете партии излязоха на историческата сцена след края на военното управление през 1974 година и до момента не са губили толкова позициите си, както на предишните избори.

Десницата и левица биха искали и други участници в бъдещото коалиционно правителство, за да го подсилят, допълва Би Би Си. Така в гръцката коалиция може да влезе малката проевропейска Демократическа лява партия. И на предишните избори през май се спрягаше подобен вариант за правителство, но преговорите пропаднаха, хвърляйки сянка върху оцеляването на Гърция и еврото.

Втората политическа сила, радикалната левица от „Сириза“, е против продължаването на договора с МВФ, ЕС и Европейската централна банка. Ето защо хората на Алексис Ципрас са против участието в каквото и да е „правителство на спасението“. Най-вероятно те ще се превърнат в силна опозиция на бъдещия кабинет и реформите, които той трябва да приеме, за да продължи финансовата помощ.

Ципрас ще се бори с кредиторите, налагащи съкращенията на разходи, да удължат срока им с още 2 години.

До новите избори се стигна след като всички опити за съставяне на кабинет в Гърция се провалиха след предишния вот на 6 май. Тогава гърците зашлевиха звучен шамар на големите партии, подписали мразеното от народа споразумение с МВФ и ЕС. Така в парламента, при това с немалко депутати, се озова радикалната левица „Сириза“ (като втора политическа сила) и крайнодясната и анти-имиграционна партия „Нова Зора”. Разнородният и противоречив състав на парламента породи опасения, че правителство няма да бъде съставено, както и стана. Преговорите при президента Папуляс също се провалиха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сталин

    0 0 Отговор
    ами , тоя умник като не иска Европа да му плащат в драхми
Новини по държави: