Last news in Fakti

17 Юни, 2012 12:35 1 598 8

Гърция гласува на непредсказуемите избори

  • гърция-
  • избори-
  • сириза-
  • нова демокрация
Гърция гласува на непредсказуемите избори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След снощната футболна радост, днес гърците се редят пред урните, за да пуснат бюлетина в ключовите парламентарни избори, важни не само за Гърция, но и за Европа.

С неясен резултат изглежда схватката между двете основни партии – съперници са дясната „Нова демокрация“ и радикалната левица „Сириза“.  Последната, която  се противопоставя на международното споразумение за спасителната помощ и условията, налагани от кредиторите, доскоро бе фаворит за парламентарните избори, но последните проучвания дават лек превес на „Нова демокрация“.

Неофициални социологически проучвания сочат твърде изравнени позиции на двете партии. Атина забранява публикуването на социологически проучвания днес седмици преди изборите.

„Днес говори народът на Гърция. Утре започва нова ера”, заяви лидерът на „Нова демокрация” Антонис Самарас. Той се обяви за запазване на международното споразумение и за еврото.

„Победихме страха. Днес откриване пътя на надеждата”, заяви на свой ред водачът на радикалната левица „Сириза” Алексис Ципрас.

Европейските лидери предупредиха, че ако Гърция отхвърли международното споразумение, обвързано с реформи, то страната ще трябва да напусне Еврозоната. При такъв развой на събитията единната европейска валута сериозно би пострадала.

110 млрд евро спасителна помощ договори Гърция през 2010 година в замяна на тежки реформи на икономии.

До новите избори се стигна след като всички опити за съставяне на кабинет в Гърция се провалиха. Вотът на 6 май зашлеви звучен шамар на големите партии, подписали мразеното от народа споразумение с МВФ и ЕС. Така в парламента, при това с немалко депутати, се озова радикалната левица „Сириза“ (като втора политическа сила) и крайнодясната и анти-имиграционна партия „Нова Зора”. Разнородният и противоречив състав на парламента породи опасения, че правителство няма да бъде съставено, както и стана. Преговорите при президента Папуляс също се провалиха.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 IQ146

    1 0 Отговор
    Ако гледаме от нашата гледна точка, от гледната точка на българския интерес, най-добре е Гърция да излезе не само от еврозоната, а и от ЕС. Това е така, защото не се е родил онзи, който ще накара някой грък, който е получавал 200, да почне да получава 2. Това гъркът трябва да си го направи САМ! Какво предлагат от ЕС - десетки години икономии, в които гърците ПАК ще получават ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ИЗКАРВАТ и КРЕДИТОРИТЕ ще си взимат тяхното! Откъде ще дойдат тези пари? Просто е - от ЕС! Респективно и от нас - ние внасяме над 1 млрд.лв. годишна вноска! Е, аз не съм съгласен по този начин, само за да не страдат ТОЛКОВА МНОГО гърците, само за минимизиране на страданията им, а и за комфорта на КРЕДИТОРИТЕ ИМ, да плащаме и НИЕ, НАЙ-БЕДНИТЕ, повече от 20 г. И забележете, изобщо не е сигурно, че гърците след 20 г. ще са оздравени и ще имат икономиката на Германия! По-скоро ОБРАТНОТО Е СИГУРНО! А резултата ще е още 20 г. несъразмерни за икономиката на Гърция доходи и ВЪРНАТИ КРЕДИТИ! А СМЕТКАТА? СМЕТКАТА ЩЕ Е ПЛАТЕНА ОТ ЕС – ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ НАС! За последните 22 г., членство в такива организации – да плащам чужди масрафи, са ми предлагали многократно и нито веднъж не съм се съгласявал! За какво и е на България и на другите почтени страни членство в ЕС при тези условия? Малоумни ли са нетните донори?
  • 2 ***

    0 1 Отговор
    Bulgarite I bulgarskite romi do dne6en den rabotat v 4yjbina mnogo golqma 4ast ot tqh sa se vaspolzvali I se vaspolzvat vseki po na4ina si(4estna tryd,no i krajbi,prostituciq,) v gurciq I to ne za Edna godina a poslednite 20 blizo godini...gurciq ednovremeno sus bulgarite gi napadnaha albanci,pakistanci,avganistanci,afrikanci,rymanci,iranci,kiurdi i mnogo o6te nacii koito sa bedni I tursqt spasenie...te za gurciq sa piavici...te nosqt golqma otgovornost za dne6noto sustoqnie na gurciq...a Bulgaria nqma pari I e poslednata koqto 6te moje da pomogne na gurciq...Gurciq e edinstvenata darjava koqto ne vze obe6tetenie sled vtora ta svetovna voina storiloto se ot germania,nemskata firma HOchtief koqto darji leti6teto v atina ne e pla6tala DDC 10 godini I dulgat e blizo 500.000.000 €,Siemens e zuburkana v golqm scandal su6to I firmata Man s 147 troleibusa,ima skandali I s nemski podvodnici...nemi se obesnqvq podrobno...za vsi4ko tova sa vinovni GErmania I gruckite politici no NE naroda...su6toto stava I s bg no vie ne se borite zadarjavata vi I miruvate slu6aiki 4alga I taka natatak..problema e ob6t a bulgarite gledate samo zlobno da se darjite sre6to sasedite vi...

    Коментиран от #6

  • 3 ленин

    0 1 Отговор
    Колкото и да ви е чудно ,световната икономика в този момент зависи от гърците,колко пъти Обама привиква Меркер ---защо за да даде нареждане да се отпускат пари на гърците,ако те решат да излязат от еврото , тогава ще ни върнат и всички който работят при тях а те нае са малко само полвин милион,да не говорим за циганите , а ще се разпадне и Европа защото Европа запомва от Гърция ,
  • 4 епифан

    2 0 Отговор
    пирамидата ала понци на европейския съюз действа с пълна сила!византийците за пореден път се опитват с лукавост да измамят ЕС и света.да не си платят борчовете и да изглеждат в очите на света като жертви.През следващите дни ще бъдем свидетели на една гръцка трагикомедия.Нали древните им пра отци са измислили театрото.Но уви кредиторите им нямат капка милост
  • 5 сталин

    0 0 Отговор
    най добре да си гледате вашите проблеми , и да си приберете циганите, не мислете за Гърция
  • 6 язе

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "***":

    *** за много неща си прав, но не можеш да говориш така общо за всички българи или цигани, защото не всички крадат и проституират, както всъщност си забелязал, освен това не всички слушаме чалга, което със сигурност ти е известно. Това , че стоим и търпим си има и своите положителни страни. Не мисля, че е по-добре да разрушаваме и палим патридата ни, както вие правите и в резултат от това нищо не постигате. За омразата към съседите също не си прав. С всички сме в добри съседски отношения. Да си чул да се мразим с румънците? Македонците и вие гърците, по-скоро вие ни мразите и ревнувате, че сме дошли в държавата ви. Наистина ако ги няма емигрантите, ще си живеете много по-добре, защото тогава ще има работа за вас, но тогава пък трябва яко да си стегнете дупетата, щото няма да има кой друг да ви брули маслините, нито да ви чисти бабите и дядовците...
  • 7 язе

    1 0 Отговор
    Цигани си имаме предостатъчно и в България. По-добре да вземат да ги пратят всички в Индия, откъдето са дошли преди векове, че както е тръгнало, от България ще се превърнем в Цигания.
  • 8 язе

    0 0 Отговор
    Това за циганите е отговор към №5 Сталин. Цял свят гледа сега към Гърция, що да не гледаме и ние които сме съседи и това най-много ни засяга. А редакторите да вземат да оправят името на анти-имиграционната партия, защото не е Нова зора, а Златна зора. Не че е много важно, ама все пак...
Новини по държави: