Last news in Fakti

7 Юни, 2012 20:03 16 212 19

Герхард Щратхаус: Излизането на Гърция от Еврозоната е заплаха за България

  • герхард щратхаус-
  • евро-
  • еврозона-
  • гърция

Няма бърза рецепта за изход от кризата, казва в ексклузивно интервю за Факти.бг водещият германски финансист

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Герхард Щратхаус е депутат в Ландтага на федералната провинция  Баден Вюртенберг. Той  e роден на 22 март 1942 г. в Хайделберг.

През 1981 г.  е  кмет на град Шветцинген.

От  1992 г.  е депутат в Ландтага на провинция Баден Вюртемберг.

От 11 ноември 1998 г. до 4 юни 2008 г. е финансов министър на провинция Баден Вюртемберг.
Взел e активно участие в изработването на  данъчното законодателство, най-вече в периода от 1999 г. до 2005 г.

Шратхаус е член на управителния комитет на Агенцията за стабилизиране на финансовите пазари, председател на Европейския комитет в Ландтага на провинция Баден Вюртемберг, както и председател на Академия за лидери на провинция Баден Вюртемберг.
Той е председател на надзорния съвет на Центъра за европейски икономически изследвания ГмбХ (ЦЕИ).

 

В интервю специално за Факти. бг Герхард Щратхаус заяви, че  излизането на Гърция от Еврозоната е заплаха за България

 

Г-н Герхард Щратхаус, какво бъдеще очаква еврото?

Аз съм убеден, че еврото ще съществува и след 20 г. Откровено се съмнявам, че Еврозоната тогава ще има същите 17 члена, както е днес. Някои ще напуснат, но други ще влязат в Еврозоната. Трябва ясно да се каже, че трудни месеци предстоят пред еврото и не всичко ще се случи така, както Германия си го е представяла. Важно е да се знае, че всички, които желаят да се присъединят към Еврозоната или са нейни членове, трябва да направят необходимите реформи, които извърши най-успешната държава - Германия. Преди пет години не бяхме толкова добре икономически както сме днес.

Но ние направихме доста болезнени реформи, които са известни като Агенда 2010. Основната цел на тази програма беше да се направи реформа на трудовия пазар, за да може да стане той по-динамичен и гъвкав. Убеден съм, че всички, които искат да останат в Еврозоната, трябва да направят необходимите реформи на националните си пазари на труд, за да достигнат Германия.

Защо Гърция се превърна в такъв голям проблем за Еврозоната?

Това стана проблем, защото доскоро никой не можеше да си представи, че една държава от Еврозоната може да обяви банкрут.

Степента на задлъжнялост както на държавата, така и на частните домакинства в Гърция е толкова огромен, че това накара финансовите пазари да повярват, че Атина може да фалира и те престанаха да купуват облигациите на страната или да й отпускат кредити.

Като икономика Гърция не е проблем, но ако й се остави време да продължи, както досега или да й се наливат пари, това щеше да е лош пример за останалите големи икономики като Испания и Италия.


Как ще се отрази на България евентуалното излизане на Гърция от Еврозоната ?

Ако това стане може да има негативно влияние върху търговските връзки между София и Атина. Гръцките стоки ще станат по-евтини и директният ви стокооборот може да е отрицателен. Българският пазар ще бъде заплашен да е залят от евтини гръцки стоки, а в същото време няма да имате експорт към Атина. При отказ на Гърция от еврото, тя ще стане много по-евтина за производство страна.


Някои експерти обаче твърдят, че отказването на Атина от еврото ще окаже допълнителен натиск над единната европейска валута на световните пазари?

От гледна точка на финансовите пазари няма да е проблем Гърция да напусне Еврозоната, защото пазарите вече са подготвени за подобна стъпка. Единната европейска валута ще изпита известен натиск, но той няма да бъде катастрофален.

В Германия се забелязва тенденция проблемните кредити на частните банки да бъдат прехвърлени не към собствения им мениджъмънт, а към държавата. По тази причина някои икономисти като Джордж Сорос са заинтересовани сегашното положение в Гърция да се запази дълго, за да може по-лесно да стане прехвърлянето на частен дълг към държавата. В момента в Германия има две проблемни банки, чиито задължения са поети от държавата.


Президентът на ЕС Херман ван Ромпой вече обяви, че се работи за по-дълбока интеграция в банковия сектор. Планът предстои да бъде представен на следващата среща на върха в края на юни. Доколко работещ ще е той?

Първо трябва да отбележа, че ще има общ европейски регулаторен орган на всички частни банки. Германия подкрепя тази инициатива, но няма да подкрепи предложението за секюратизация на рисковете. Не можем да си позволим германските банки да бъдат заплашени да поемат задължения на чуждестранни финансови институции.

Идеята на Херман ван Ромпой предстои да се обсъжда и смятам, че позициите на Берлин са ясни за засилването на сътрудничеството в банковата сфера.

 

До колко страни-членки ще се свие Еврозоната?

За съжаление не мога да кажа колко ще са членовете на Еврозоната. Твърдо можем да кажем, че ще има напускащи.


На фона на проблемите на Еврозоната доколко е реалистично желанието на България да се присъедини към нея?

Ако България продължи да води както досега една солидна финансова политика,  можем спокойно да прогнозираме, че в един средносрочен план може да влезете в Еврозоната. Проблемът при Гърция беше, че след като влезе в Еврозоната, тя вместо да се възползва от по-ниските лихви, за да плати тогавашните си дългове, Атина продължи да трупа нови. Това България не трябва да прави в никакъв случай.


Има ли бърза рецепта за изход от кризата?

Няма бързо решение. Дълги години ще отнеме изходът от кризата. И ние ще продължим да помагаме на по-слабите страни-членки. В същото време страните трябва да намаляват своите дългове и да увеличават икономическата си сила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефанаки Йоанис

    0 0 Отговор
    Интересен поглед към кризата в Гърция и отражението и в България. Както знам как са свързани Гърция и Кипър ....не ми се мисли.....
  • 2 qwerty

    0 0 Отговор
    Ще ни "догони" ли Гърция икономически ...
  • 3 Мария Атанасова

    1 0 Отговор
    Аз обаче искам бързо решение на кризата, а не дълго и трудно!
  • 4 ros

    1 0 Отговор
    emi toi choveka si kazva nie si vi kontrolirame. Eto evro sauz, dadohme im partia na hubavata ni darjava i sega ni nalagat mnenie. Evala bg iazak che vseki balgarin ima mnenie a niamame obshto
  • 5 АНА КОНДОВА

    2 0 Отговор
    Не бива, да допускаме псевдокомпетентността, да се радва на толерантност, от честните и креативни предприемачи - само така можем, да разчитаме, на правото, за собствен избор.
  • 6 охох

    1 0 Отговор
    то българина си е будала и са го лъгали винаги , ще обещаят увиличение ,пинсй , заплати , и посе нема пара ГРЕШКА СТАНАЛО , ама то си е седнало на стола ,
  • 7 Грую

    0 1 Отговор
    И искате ли да Ви кажа за какво ще могат да си ползват драхмите, които ще напечатат извън границите на Гърция. Ами за същото за което ние щяхме да си ползваме левчетата ако не бяхме вързани за еврото (то не че въпреки това в някои държави пак не е така) - тоалетна хартия.
  • 8 хана

    1 0 Отговор
    Не казвам че а, не съм следвала икономика, но развитието в момента ме притеснява. Гърците са стар народ, както и англичаните / нещо не им се иска да имат евро!!! Ние в гермаия плащаме като глупаци и то няма кай на плащането. Явяват се все нови гладни. Гърците като най умни бяха първи.
    Ако има някой учил нека напише няколко реда за нас.
  • 9 кик

    1 0 Отговор
    проблем няма в действителност, кризата дойде от компютрите на федералния резерв.....грешката може да бъде оправена за 1 ден но кръговете който управляват света не желаят това защото са заложили определени цели който няма да се харесат на хората и когато постигнат целите изведнъж ще заваля добри резулатти от големите икономики на света......пробелма са големите фондове и банки който действат по заповед и потапят пазара надолу с огромните си къси продажби
  • 10 арррр

    1 1 Отговор
    Да Ви кажа ,има прогрома от много години по света да има само ДОЛАР да няма граници,да няма вяра, да има един УПРАВНИК, и то АМЕРИКАНЧЕ, те са в състояние да чакат много но да си постигнат целта предният М,предсидател на Гърция е американче, с баба еврейка и стана М,пр, благодарение на тях но не за дълго той лично отвори ВРАТАТА на американците за ЕВРОПА но не успяха, МЕРКЕР ги изпревари ,тя го изгони , с помоща на Франция, така се причиниха икономически пролеми в Европа ,те винаги имат комплекс или както искате го наричете към ,Европа и тъй като еврото е посилно и по твърдо от долара те причиниха всичките проблеми по света , а Вие в Германия спечелихте , от заемите който давате в размер на 45милиарда евро ,но гърците са народ който не се предава , който си държат на вярата и на църквата , и затова започнаха от Гърция ,те всъщност са много особена нация, те предпочитат да гладуват но не да РОБУВАТ-поздрави от Атина
  • 11 симеон

    2 0 Отговор
    с евопейския съюз ще се случи точно това което сполетя съветския такъв на далавера ще са първите влезли и първите излезли а ние още ще се чудим как да станем равноправни членове в европа след като съюза отдавна ще е фалирал
    тъп народ сме и това си заслужаваме
    вместо да се отделим и да станем независими да прекараме междонародните коридори през българия с независима национална валута и гориво без акциз да премахнем митото и да се превърнем в оазисът за бизнес и търговия на 2 континента ние ще съсипем и малкото останала ни националност и ще се продадем на световната банка за жълти стотинки
  • 12 кик

    1 0 Отговор
    симеон4о сащ ще позволи ли да стане това което си описал?еврото няма да из4езне защото е в интеерес на сащ, не разбира те ли 4е ротшилдови и рокфелерови са дупе и гащи?целта е тотално ограбване на световното население работа за която никога няма да постигнеш това което иска създаваш потомство което продължава да робува на следващите робовладелци....целта на кризата която е управляема е тотално загробване на 4ове4еството...парите не са и най малкия проблем те ве4е не са проблем за сащ те са просто едни цифри и нищо пове4е.....не ни 4ака добро...изхода е тотално спиране на консумацията на всяко ниво само така те ни държат изкъсо....но те ще ни притиснат като създават ситуаций в който трябва да консумираме по заповед и принуда те натам се движим, искаш не искаш работиш раждаш умираш следващото поколение прави същото...а зад лъскавите фасади на сащ се крие нещо което никога нема да е достъпно за света това е просто опаковката на фирма сащ
  • 13 симеон

    1 0 Отговор
    кик-чо еврото беше създадено за да се противопостави на долара защото той заплашващо расте и става влиятелен не е америка която ни съботира а сме самите ние или в европа ще се въведе една власт за всички нации или ще се разпадне защото всеки ще иска по голямо парче от кокала както се и случва
  • 14 хейтър

    1 0 Отговор
    И пак ние сме най-прее.аните как все така става хората си живеят живота а ние дето се бъхтим заради тях го поемаме
  • 15 bmw power

    1 0 Отговор
    какво сме заплашени от еврозоната,уж като влеземе във еврозоната щяхме да се оправиме а то още повече затънахме.та дали сме заплашени или ще ни е по-добре.да се маха тая еврозона всичко стана европейско но не и заплатите.еврозоната ще ни оправя доста по-дълго от Царя-той поне ни е.. 365 дни
  • 16 Смешника

    0 0 Отговор
    Според вас кое е по-добре: голям дълг и силна икономика или малък дълг и почти никаква икономика? Аз съм сигурен, че Гърция има ресурс да си покрие дълга! Обаче, тогава ще остане много слаба и с ограничени възможности. Тъй, че за тях е без значение дали са, или не са в еврозоната. Сега се мъчат да притискат Гърция да си плати- няма проблем, може да стане по много начини. Само че, аз ако съм на гърците, няма да плащам както ми искат , ами както аз искам!
  • 17 гостенка

    0 0 Отговор
    към -16 точно така е както пишит Вие , в Швейцарските банки гърците имат 180милиарда евра , но след изборите ще правят преговори защото остава отворена тема и не от вчера , от втората Световна война германците дължът на Гърция оково 260милиарда евра и е много сложно , май за всички , до колкото се знае има и много откраднати , архиологически цености от германците те си искат и тях и а и ао англичаните и те са откраднали доста , а Фирон иска да открадне и име- Македония , чудно защо всички завиждат, ненавиждат ГЪРЦИЯ- и в крайна сметка искат да ОТКРАДНАТ ЗАКОНО
  • 18 4i4i

    0 0 Отговор
    ни ми дремееее :) ни за Гръция,ни за гръците,ни за еврото,ни за евросъюза и без това вси4ко за което се сещам свързно с тези думи е обобщено в една и тя е : ЛЕШ :)))
  • 19 IQ146

    0 0 Отговор
    Ако гледаме от нашата гледна точка, от гледната точка на българския интерес, най-добре е Гърция да излезе не само от еврозоната, а и от ЕС. Това е така, защото не се е родил онзи, който ще накара някой грък, който е получавал 200, да почне да получава 2. Това гъркът трябва да си го направи САМ! Какво предлагат от ЕС - десетки години икономии, в които гърците ПАК ще получават ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ИЗКАРВАТ и КРЕДИТОРИТЕ ще си взимат тяхното! Откъде ще дойдат тези пари? Просто е - от ЕС! Респективно и от нас - ние внасяме над 1 млрд.лв. годишна вноска! Е, аз не съм съгласен по този начин, само за да не страдат ТОЛКОВА МНОГО гърците, само за минимизиране на страданията им, а и за комфорта на КРЕДИТОРИТЕ ИМ, да плащаме и НИЕ, НАЙ-БЕДНИТЕ, повече от 20 г. И забележете, изобщо не е сигурно, че гърците след 20 г. ще са оздравени и ще имат икономиката на Германия! По-скоро ОБРАТНОТО Е СИГУРНО! А резултата ще е още 20 г. несъразмерни за икономиката на Гърция доходи и ВЪРНАТИ КРЕДИТИ! А СМЕТКАТА? СМЕТКАТА ЩЕ Е ПЛАТЕНА ОТ ЕС – ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ НАС! За последните 22 г., членство в такива организации – да плащам чужди масрафи, са ми предлагали многократно и нито веднъж не съм се съгласявал! За какво и е на България и на другите почтени страни членство в ЕС при тези условия? Малоумни ли са нетните донори?