Отидете към основна версия

1 102 0

Радикалната левица: Ще водим Гърция рано или късно

  • гърция-
  • алексис ципрас-
  • сириза-
  • нова демокрация-
  • пасок

Докато десни и леви преговарят за съставяне на коалиционно правителство в Гърция, лидерът на радикалната левица Алексис Ципрас заяви, че тя неизбежно ще дойде на власт. „Сириза” финишира втора на парламентарните избори, но твърди, че е убедила гърците срещу спасителното споразумение за международна финансова помощ в замяна на реформи.

„Това, което през цялото време твърдим, е, че този план не е здравословен. Не можем да продължим с него. Сега хората разбират това”, заяви Ципрас пред Ройтерс.

Цял ден днес продължават преговорите между първата политическа сила -  дясната „Нова демокрация” – и третата в парламента - социалистическата ПАСОК за съставяне на правителството. Това са двете партии на прехода след военния режим, паднал през 1974 година, които се обявиха за запазване на споразумението. Възможно е да се присъедини и малката Демократическата лява партия.

По-рано лидерът на „Нова демокрация” Антонис Самарас се обяви за модифициране на споразумението, сключено с МВФ, ЕС и Европейската централна банка.

Ципрас, който бил активен комунист през студентските си години, предрече провал на новото правителство, макар и официално то да не е договорено. След краха на т.нар. „партии на статуквото”, пътят на „Сириза” към властта ще бъде разчистен, убеден е той.

Успехът на „Сириза” бе 17% на изборите през май, а на настоящия вот партията събра 27%. Голяма част от избирателите й са разочаровани от старите гръцки партии.

„Друг, освен нас, не може да извърши дълбоки реформи, защото не сме корумпирани. Рано или късно ние ще получим тази възможност”, заяви увереният Ципрас.

„Ако „Сириза” днес не съществуваше, алтернативата щеше да е екстремизъм, хаос и „Златна зора” (бел. ред. неонацистка партия)”, заяви лидерът на радикалната левица.

Партията предлага облагане на богатите с данъци, намаляване на публичните разходи, административна реформа и намаляване на висшите държавни чиновници, които взимат заплата срещу никакъв труд.

Идеите на канцлера Меркел за икономии и затягане на коланите Ципрас определя като „варварски”. „Всички, които твърдят, че гърците са мързеливи – вижте проблемите на Испания и Италия. Има нещо гнило другаде”, допълва той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: