Last news in Fakti

26 Юни, 2012 15:57 1 071 0

"Г-н Евро" стана финансов министър на Гърция

  • гърция-
  • янис стурнарас-
  • финансов министър
"Г-н Евро" стана финансов министър на Гърция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уважаваният икономист Янис Стурнарас е новият гръцки финансов министър. Той е известен с участието си в екипа, договорил и въвел еврото като разменна валута в страната, предаде Ройтерс. Стурнарас ще се нагърби с най-черната работа на новото правителство и ще трябва да воюва на два фронта – със скептичните международни кредитори за повече време и повече пари, както и с опозицията и народа за прокарване на реформите.

Така Стурнарас сяда на ключовия пост в новосъздаденото и дългоочаквано тройно правителство на Гърция, водено от консервативната десница в лицето на „Нова демокрация“.

Премиерът Антонис Самарас се бе спрял на директора на Националната банка Василис Паранос за поста, който преди дни рязко влоши здравословното си състояние и бе посъветван да не сяда на горещия министерски стол.

Внезапната му оставка усложни допълнително и без това драматичната ситуация в страната, когато е нужен политически консенсус за преговаряне с международните кредитори за разсрочване на гръцките задържения.

Вече пета година Гърция е в рецесия, а политическата криза продължи точно 223 дни. През 2010 година Атина сключи с МВФ, ЕС и ЕЦБ спасителен пакт за 110 млрд. евро в замяна на реформи и икономии. Външният дълг на страната е 107 млрд. евро.

Новият кабинет ще се опита да удължи с още две години споразумението за спасителна помощ срещу реформи и икономии.

55-годишният Стурнарас е и преподавател в Атинския университет. Има прозвището „Г-н Евро“ сред сънародниците си.  В интервю за GRReporter преди две години Янис Стурнарас очерта три основни причини за гръцката криза. Първата е огромното раздуване на разходите за заплати в държавния сектор, безредните назначения и чиновническите бонуси.   Второ, затъването на Атина се дължи на разходите за пенсии, за които няма съответните приходи в социално-осигурителните каси. Третата е причина е дългогодишната липса на мерки за борба с данъчните измами и коректното внасяне на социални осигуривки. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: