Отидете към основна версия

1 850 11

В Катар се молят за дъжд

  • катар-
  • молитва-
  • дъжд-
  • емир

Емирът е призовал да бъде организирана молитва във всички части на страната

Снимка: Shutterstock

Емирът на Катар Тамим бен Хамид ал Тани призова поданиците си към съвместна молитва за дъжд в четвъртък сутринта, съобщава катарската агенция QNA.

Въпреки октомврийските прогнози за времето с обещания за обилни валежи, в емирата не е валяло пълноценно от април. През последната седмица е имало само слаби превалявания в отделни райони на страната. Миналата неделя дъждът в столицата Доха не е продължил дори 5 минути.

Агенцията съобщава, че емирът е призовал да бъде организирана молитва във всички части на страната. Самият той също ще вземе участие в нея заедно с други вярващи в една от катарските джамии. Специалната молитва за дъжд при мюсюлманите, наречена „истискаа”, е използвана често от арабските монарси, когато през сухия период не вали повече от половин година.

Катар е едно от най-сухите места на земята, където годишно падат около 80 мм валежи. Миналата година валежите в емирството са били доста обилни, предаде "Актуално". Вследствие на силните порои улиците в много градове са били наводнени, а хората не са можели да се придвижват с автомобили по пътищата.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини