Отидете към основна версия

991 4

Нови избори в германска провинция

  • германия-
  • избори-
  • тюрингия

Те ще се проведат на 25 април 2021 година в Тюрингия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нови регионални избори в Тюрингия ще има на 25 април догодина. За това се споразумяха твърдолинейните Леви, левоцентристката Социалдемократическа партия, Зелените и консервативния Християндемократически съюз в германската провинция.

Кризата се разрази след 5 февруари, когато гласовете на крайнодясната "Алтернатива за Германия" помогнаха бъде избран за премиер на Тюрингия кандидат - аутсайдер от либералната Свободна демократическа партия, която едва успя да влезе в регионалния парламент на изборите през октомври.

На 21 февурари партиите са се разбрали в началото на март да има ново гласуване за премиер на провинцията, съобщи предишният министър-председател Бодо Рамелов, представител на Левите. Левите заявиха, че възнамеряват отново да номинират Рамелов, въпреки че той изненадващо не успя да спечели гласуването в началото на месеца.

Политиците от целия политически спектър са се договорили и за "пакт за стабилност", който да гарантира, че АзГ повече няма да има думата при вземането на решенията в Тюрингия. Политиците са се разбрали да не дават на АзГ да накланя везните при законодателни решения, както и за други мерки, твърдят източниците на ДПА, но без повече подробности.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: