Отидете към основна версия

2 119 18

САЩ засилва подкрепата си за Тайван в битката за признаване с Китай

  • сащ-
  • тайван-
  • китай-
  • дипломация-
  • признаване

Президентът Доналд Тръмп подписа закон, който изисква засилена подкрепа от страна на САЩ за Тайван в международен план, което вероятно ще вбеси Китай. Това предаде Reuters.

Самоуправляващият се Тайван е най-чувствителният въпрос за Китай, като Пекин претендира, че той е негова свещена територия.

Докато САЩ, както и повечето страни, нямат официални отношения с Тайван, администрацията на Тръмп засили подкрепата за острова чрез продажби на оръжие и закони, които да помогнат на Тайван да се справи с натиска от Китай.

Нормативният акт за международна инициатива за защита на тайванските съюзници (TAIPEI) бе подписан от Тръмп в четвъртък. Той изисква САЩ да "промени" ангажираността си към държави, които подкопават сигурността или просперитета на Тайван, както и Държавният департамент да докладва на Конгреса за стъпките, предприети за укрепване на дипломатическите отношения с острова.

Тайван се оплаква, че Китай притиска намаляващия брой страни, които поддържат официални връзки с Тайпе и го възпрепятства да участва в органи като Световната здравна организация. От Пекин пък твърдят, че Тайван е само една от неговите провинции, без право на признаване като страна.

Министерството на външните работи на Тайван приветства американския закон и благодари на САЩ.

„Готови сме да работим със Съединените щати, както и със страни с подобни идеали за насърчаване на споделени общи цели като свобода и демократични ценности. Ще продължим да се стремим към още по-широко международно пространство за Тайван“, заяви министерството.

Нямаше незабавна реакция от Пекин, който вече е ядосан от обвиненията на Тръмп, че страната се справи зле с епидемията от коронавирус.

В четвъртък Китайското министерство на отбраната обвини САЩ, че играят опасна игра с подкрепата си за Тайван, след като американски военен кораб премина през чувствителния Тайвански проток.

В момента Тайпе има дипломатически отношения със само 15 държави. Почти всички от тях са малки и развиващи се страни като Науру, Белиз и Хондурас.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини