Last news in Fakti

27 Март, 2020 11:21 2 109 18

САЩ засилва подкрепата си за Тайван в битката за признаване с Китай

  • сащ-
  • тайван-
  • китай-
  • дипломация-
  • признаване

Президентът Доналд Тръмп подписа закон, който изисква засилена подкрепа от страна на САЩ за Тайван в международен план, което вероятно ще вбеси Китай. Това предаде Reuters.

Самоуправляващият се Тайван е най-чувствителният въпрос за Китай, като Пекин претендира, че той е негова свещена територия.

Докато САЩ, както и повечето страни, нямат официални отношения с Тайван, администрацията на Тръмп засили подкрепата за острова чрез продажби на оръжие и закони, които да помогнат на Тайван да се справи с натиска от Китай.

Нормативният акт за международна инициатива за защита на тайванските съюзници (TAIPEI) бе подписан от Тръмп в четвъртък. Той изисква САЩ да "промени" ангажираността си към държави, които подкопават сигурността или просперитета на Тайван, както и Държавният департамент да докладва на Конгреса за стъпките, предприети за укрепване на дипломатическите отношения с острова.

Тайван се оплаква, че Китай притиска намаляващия брой страни, които поддържат официални връзки с Тайпе и го възпрепятства да участва в органи като Световната здравна организация. От Пекин пък твърдят, че Тайван е само една от неговите провинции, без право на признаване като страна.

Министерството на външните работи на Тайван приветства американския закон и благодари на САЩ.

„Готови сме да работим със Съединените щати, както и със страни с подобни идеали за насърчаване на споделени общи цели като свобода и демократични ценности. Ще продължим да се стремим към още по-широко международно пространство за Тайван“, заяви министерството.

Нямаше незабавна реакция от Пекин, който вече е ядосан от обвиненията на Тръмп, че страната се справи зле с епидемията от коронавирус.

В четвъртък Китайското министерство на отбраната обвини САЩ, че играят опасна игра с подкрепата си за Тайван, след като американски военен кораб премина през чувствителния Тайвански проток.

В момента Тайпе има дипломатически отношения със само 15 държави. Почти всички от тях са малки и развиващи се страни като Науру, Белиз и Хондурас.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    15 5 Отговор
    Фащ да засили битката за производство на чували, хладилни влакове камиони,
  • 2 боцмана

    11 1 Отговор
    Миксера краваристан отново в действие. В най скоро време ще го намерят вътре.
  • 3 Груйо

    6 15 Отговор
    Свободен Тайван. След като Тайван и света видя кървавото смазване на протестите в Хонг Конг, жалката червена шайка от Пекин, може да забрави за подкрепа от тайванския народ. Хората още веднъж видяха злото лице на комунизма и казаха не. Последните избори в Тайван бяха убедително спечелени от партията, което поддържа независимостта на острова.

    Коментиран от #11

  • 4 Ххх

    8 2 Отговор
    10.01.2019 г.
    Китай мобилизира балистични ракети DF-26, разположени са в северозападния район на страната, като според Пекин, оръжията имат способността да унищожават американски кораби, влизащи в оспорвани води в Южнокитайско море, съобщава ЕйБиСи.
    Ракетите DF-26, които китайски медии и експерти в областта на отбраната наричат "убиец от Гуам" или "Гуам Експрес", са способни да носят конвенционални или ядрени бойни глави. Те имат обхват 4500 километра, което ги прави способни да стигнат до Гуам на изток и Индонезия на юг, като предоставят на Пекин мощно оръжие, докато напрежението в Южнокитайско море продължава да нараства.
    В края на миналата година китайският контраадмирал Луо Юан заяви, че Пекин може да потопи две американски самолетоносача при опит да възпре САЩ да влязат в Южнокитайско море.
    Адмирал Лу е цитиран в тайванските медии, като заявява, че при унищожаването на два самолетоносача ще загинат около 10 000 американци, твърдейки, че това ще бъде най-добрият начин да нарани САЩ.
    Д-р Малкъм Дейвис, старши анализатор в отбранителната стратегия и възможностите на Австралийския институт за стратегическа политика, коментира пред ЕйБиСи, че разполагането на ракети е значително, особено на фона на последните заплахи от Китай. Той допълва, че досега Китай е разполагал с ракети т DF-21D, които са с по-малък обсег.
  • 5 Ххх

    2 1 Отговор
    "Политически и стратегически има нарастващ риск от конфликт между Китай и Тайван, който в крайна сметка би могъл да доведе до опит на Китай да потопи американските военни кораби, включително и самолетоносачи", обяснява Дейвис.
    Според него, решението допълнително демонстрира решимостта на президента Си Дзинпин да подготви Китай за война със Съединените щати, или Тайван в Южнокитайско море.
    "Тревожа се, че китайците се стремят към нещо през следващите няколко години," коментира Дейвис и допълва, че Си Дзинпин може да подготвя силно изявление относно Тайван за стогодишнината на китайската комунистическа партия през 2021 г.
    "Китайците, по отношение на начина, по който мислят и виждат себе си в света и начина, по който виждат САЩ, чувстват, че времето им е дошло", добавя той.
    Миналата седмица, Си Дзнинпин обясни по време на среща с военното ръководство, че китайските въоръжени сили трябва да засилят чувството си за спешност и да направят всичко възможно, за да се подготвят за битката.
    Според Дейвис, е много малко вероятно китайците да започнат атака и малко вероятно този ход да възпрепятства американското присъствие в региона.
    "Американците не се плашат. Всеки самолетоносач е подкрепен от военноморска група от крайцери и разрушители, които разполагат с усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, които потенциално могат да свалят ракети, въпреки че това е трудно", обяснява той.
    Според китайската доктрина, те биха използвали бараж от разнообразни р
  • 6 Ххх

    6 1 Отговор
    Според китайската доктрина, те биха използвали бараж от разнообразни ракети, което би създало доста сложен проблем за американците, което е вероятно да доведе до загуба на кораби.
    "Когато говорим за САЩ и Китай, трябва да забравим за минали конфликти, в които американците имаха огромно технологично предимство. И двете страни ще претърпят тежки загуби в подобен конфликт", допълва д-р Дейвис.
  • 7 Юрий Долгорукий с 16-те Булави

    16 2 Отговор
    Вашингтон и лудият Перчем да се молят на техния бог Луцифер да не се намерят достатъчно доказателства, за да се обяви официално, че САЩ са пуснали модифицирания щам на коронавируса в Китай, защото ще стане страшно - ще има стотици милиони изпечени крави, а територията на щатите ще бъде пустиня за дълго време!
  • 8 Сатаната

    9 1 Отговор
    Дони, колко мишници ще извадиш, че много станаха дините?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван

    11 1 Отговор
    Ето кой е пуснал вируса в Китай ! Но Китай ще отмъсти с гаранция и то когато най много боли.
  • 11 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Груйо":

    А защо не подкрепиха независимостта на Каталуня, а?! Ти какво мислиш по този въпрос? Като ще сме принципни, нека да сме такива!

    Коментиран от #12

  • 12 Geo

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    От соросоиди принципи търсиш - мисия невъзможна. Те ако бяха принципни нямаше да ги има нити в Ирак, нито в Либия, Нито в Сирия, Нито в Украйна и още по малко да нападнат Сърбия без резолюция на ООН и да оркъснат част от територията им за да си направят База.

    Пък вижте какъв е международния статут на Тайван и как се е пръкнал като държава.
  • 13 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    ЦъРъУъ- ЗНАЯТ,ЧЕ АКО НЯМЯ ПАРИ -НЯМА ТАЙВАН- ЗА БАЗА СРЕЩУ КИТАЙ !!! КИТАЙ ЗАСЕЛВА СЕМЕЙСТВА В ТАЙВАН ! КИТАЙ ПОДГОТВЯ ПОЛИТИЦИ В ТАЙВАН И ИЗБИРАТЕЛИ !!! ЕХ -ЕХ- "ЧИЧО САМ" ...- МНОГО СИ САМ -ПО СВЕТА ...ЕХ -МНОГО СИ САМ !!!!!!!!!
  • 14 ели

    7 1 Отговор
    Само преди няколко месеца Д.Тръмп твърдеше, че са във " война " (естествено икономически) с Китай и тя е заплаха за Америка и Националната й безопосност изведнъж коронавирусът в Китай и то където е най-концентрирана промишленоста (в историята на Китая тоя провиция е най-проблемна с вечните въстания се слави ) и само след седмица Американците "изтеглят " целия си персонал от там.Вирусът се разпространява в средата на октомври до края на ноември а в декември и в други области (тъй като в Китая Нава година започва от 21 януари а това значи милиони китайци за Нова година се връщат в родните си места.Времето случайно ли е избрано? Сега тези престъпници правят следващата крачка с военна сила и заплаха.Това "Световно зло" наречено Америка няма да се спре пред нищо и мисля,че човечеството отива към своето самоунощожение Третата световнвойна.

    Коментиран от #17

  • 15 Крум Усаински Крупник

    1 5 Отговор
    Цървули!!!Велика Америка ще постави Китай на колене и ще смачка останалите Азиатски Тоталитарни Кочини-Северна Корея,Иран и Рускенефа!!!Неизбежно е!!!Ура и Слава!!!
  • 16 Дивуй

    6 1 Отговор
    Ето доказателството с какво се занимават САЩ дори по време на световна пандемия.Те не помагат а разсипват и унищожават.
  • 17 Вили

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ели":

    Колкото си прав, толкова да си здрав.
  • 18 ФИНАНСОВИТЕ КРИЗИ се лекуват с винаги с

    0 0 Отговор
    Само с ВОЙНА !