Отидете към основна версия

4 115 22

Тимошенко: Украйна никога не е отказвала руски газ

  • юлия тимошенко-
  • руски газ

Европейски газ за доставки в Украйна не е съществувал и не съществува, а хората, които присъстват тук знаят това със сигурност

Снимка: БГНЕС/EPA

Никакъв отказ от руски газ не е имало от страна на Украйна - всички тези лозунги на украинското ръководство през последните шест години бяха пропаганда. Всъщност Украйна само на хартия „прокара“ газ през европейските тръби, получавайки го от Руската федерация. Това заяви Юлия Тимошенко, бивш министър-председател на Украйна, лидер на фракцията Отечество в токшоуто "Правото на власт", съобщи PolitNavigator.

„Познавам тази тема много добре и се изненадвам от изказването на Витренко /б.р. изпълнителен директор на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко/, защото за всичките пет години на предишното правителство и тази година никога не сме получавали европейски газ, помнете това. Европейски газ за доставки в Украйна не е съществувал и не съществува, а хората, които присъстват тук знаят това със сигурност.

Те получиха руски газ чрез посредничеството на чуждестранни компании, контролирани от предишното правителство и това продължава и днес. И аз просто искам, ако „слугите на хората“ ни позволят да отправим този въпрос към временната следствена комисия по парламентарен контрол и не го блокират, ще покажем колко пари са били изпирани, когато са продавали газ по някакви драконовски тарифи, но в действителност лъвският пай от печалбата не е стигнал до държавата“, каза Тимошенко.

В същото време политикът подчерта, че правителството блокира опит за инспекция на "Нафтогаз" и освобождава досегашния ръководител на предприятието Андрей Коболев. „Представете си, премиерът на страната решава да проведе държавен одит на „Нафтогаз “и след три седмици отменя това решение. Вместо да освободи ръководителя на НАК "Нафтогаз" и да затвори бюджетния дефицит със 72 милиарда гривни, "Нафтогаз" се ръководи от корумпирания служител Коболев, чийто договор се удължава с четири години, вместо да го отстрани, да го държи под отговорност и да провери предприятието, - обобщи политикът.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 22 гласа.

Свързани новини