Отидете към основна версия

1 782 12

Британската и френската централна банка: Следващата криза е климатичната

  • банката на англия-
  • централна банка-
  • климатична криза-
  • климатични промени-
  • финансов сектор

Централните банки все по-често взимат предвид рисковете от изменението на климата в своите оценки за фирмите за финансови услуги

Правителствата трябва да възстановят икономиките си след коронавирусната пандемия по такъв начин, че да издържат на задаващия се шок, а именно климатичните промени. Това заявиха гуверньорите на централните банки на Великобритания и Франция, предаде Reuters.

„Ако не действаме сега, климатичната криза ще бъде централният сценарий на утрешния ден и за разлика от Covid-19 никой няма да може да се самоизолира от нея“, написаха в съвместна статия, публикувана във вестник „Guardian“, гуверньорът на Банката на Англия Андрю Бейли и френският му колега Франсоа Вилерой дьо Галхау.

Те заявиха, че страните по света са далеч от изпълняването на своите климатични цели, а коронавирусната пандемия показа, че противодействието срещу криза, докато тя е в разгара си, носи огромни разходи.

„За да се справим с климатичните промени, трябва да вземем мерки и решения сега, които да намалят вредните емисии без да нанасят икономически щети. Това изисква стратегия“, написаха те.

Централните банки все по-често взимат предвид рисковете от изменението на климата в своите оценки за фирмите за финансови услуги, които те наблюдават.

Мрежата за по-зелена финансова система (NGFS), която представлява централни банки и регулатори, ще публикува референтни сценарии за климата през следващите седмици, за които Бейли и Вилерой казаха, че „ще повишат летвата за финансовия сектор“.
 

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини