Last news in Fakti

5 Юни, 2020 15:40 1 766 12

Британската и френската централна банка: Следващата криза е климатичната

  • банката на англия-
  • централна банка-
  • климатична криза-
  • климатични промени-
  • финансов сектор

Централните банки все по-често взимат предвид рисковете от изменението на климата в своите оценки за фирмите за финансови услуги

Правителствата трябва да възстановят икономиките си след коронавирусната пандемия по такъв начин, че да издържат на задаващия се шок, а именно климатичните промени. Това заявиха гуверньорите на централните банки на Великобритания и Франция, предаде Reuters.

„Ако не действаме сега, климатичната криза ще бъде централният сценарий на утрешния ден и за разлика от Covid-19 никой няма да може да се самоизолира от нея“, написаха в съвместна статия, публикувана във вестник „Guardian“, гуверньорът на Банката на Англия Андрю Бейли и френският му колега Франсоа Вилерой дьо Галхау.

Те заявиха, че страните по света са далеч от изпълняването на своите климатични цели, а коронавирусната пандемия показа, че противодействието срещу криза, докато тя е в разгара си, носи огромни разходи.

„За да се справим с климатичните промени, трябва да вземем мерки и решения сега, които да намалят вредните емисии без да нанасят икономически щети. Това изисква стратегия“, написаха те.

Централните банки все по-често взимат предвид рисковете от изменението на климата в своите оценки за фирмите за финансови услуги, които те наблюдават.

Мрежата за по-зелена финансова система (NGFS), която представлява централни банки и регулатори, ще публикува референтни сценарии за климата през следващите седмици, за които Бейли и Вилерой казаха, че „ще повишат летвата за финансовия сектор“.
 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 HUAWEI

    9 6 Отговор
    Стига с тези измислици вече! Няма още дълго да ви минават номерата с климата! Всеки знае че го използвате за налагане на нови данъци и такси!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 цербер

    2 5 Отговор
    френският му колега Франсоа Вильороа дьо Гало.François Villeroy de Galhau. ВЪВ ФРЕНСКИЯ ЕЗИК БУКВАТА " Н " НЕ СЕ ЧЕТЕ И БУКВОСЪЧЕТАНИЕТО "AU" СЕ ПРОИЗНАСЯ КАТО "О".
  • 3 1234

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "HUAWEI":

    Кое не ти е ясно? Не виждаш ли че в България вече има дъждовен и сух период. Като сухия стаяа все по дълъг. Язовирите ще стават все по празни ибединственото решение е вода от морето като в СА, Кипър, Израел,ОАЕ дори Испания! иначе няма земеделие и ше внасяме домати от СА! Колкото по бързо започнем изграждането на системи за вода от ЧМ толкова по добре ще живеем за вбъдеше
  • 4 Бущата

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "HUAWEI":

    Ти да не си фен на Доналд Тръмп, защото той единствен смята че няма глобално затопляне, той учени не слуша, лекари не слуша, изкара си страната от Парижкото споразумение, което са подписали всички държави в света, за намаляване на вредните емисии и сега САЩ са единствената страна на планетата Земя, която е извън това споразумение, въпреки, че САЩ е най-големия замърсител с най-много вредни емисии. Гледа ли филма на нашата експедиция на Антарктида, как места с стотици метри лед само за последните 5г. са вече гола скала, леда изключително бързо се топи. в Австралия снощи по-новитите даваха, колко много от коралите на големия бариерен риф са побелели, заради прекалено високата температура на водата и мн. други фактори показват очевидното, но има и хора, които мижат да не видят истината, САЩ го правят за пари, защото бълват отрови във въздуха и не искат да им спират индустриалните предприятия или да наливат милиарди, за да ги направят еологично чисти.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Qwerty

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бущата":

    Защо някой политик не каже истината най-Накрай за глобалното затопляне? Всичко идва защото земята е пренаселена,трябват все повече ресурси за да се хранят хората, да се строят жилища, транспорт и още много други неща от ежедневието. Ако бяхме 3 милиарда вместо близо 8 щеше да има място и ресурси за всички. Не да ни баламосват как електромобилити ще спасят, защото нищо няма да спасят даже и по-зле може да стане. Проблемът е свръхнаселението на планетата и трябва да се вземат спешни мерки както направи Китай. Казано по-просто все едно да искаш да качиш 15 човека в гоУфо дето е за 5, няма как да стане, дори и да стане няма да е комфортно за никой и ще възникне конфликт.
  • 6 Здрасти

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бущата":

    Какво си се загрижил толкова за екологията? Нали докато сме живи ще има ресурси за нас, какво ще става след 60 години примерно въобще не ме вълнува защото най-вероятно няма да съм жив или много стар. Така че въобще не ми пука за екология, ако може цяла зима да е 20 градуса щеше да е много добре, ниски сметки за ток и парно, зимните гуми отпадат, няма сутрин преди работа колата да се подгрява и търка по стъклото 15 минути, няма нужда от дебели дрехи и още много ползи.
  • 7 Donal j trump

    5 1 Отговор
    Каквото и да се прави неизбежно е замърсяването на земята ще продължи да се увеличава. Има един начин да се спре, и той е да се върнем в каменната ера да живеем в пещери и да се откажем от всичко дето познаваме. Но това просто няма как да стане.
  • 8 нашия

    3 0 Отговор
    тия измамници да земат да кажат за кога организират следващия караминьол -ама на дали
  • 9 Abc

    4 0 Отговор
    Климатичните промени са най-голямата измислица на 21ви век с цел пълнене на държавни бюджети.
  • 10 фен

    3 1 Отговор
    Имало е ледников период сега следва затопляне.Без значение какво ще правим затоплянето ще продължи.След милиони години пак ледников период и така.Цикличност в природата.

    Коментиран от #11

  • 11 Abc

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "фен":

    Много правилно изказване но заблудени гретенисти няма да те разберат.
  • 12 Ташун Касапа

    3 0 Отговор
    Банките ще измислят май некоя екотакса,а това за климата е работа не на банкерите а на учени климатолози. Тогава климатолозите да вземат да умуват за подобряване дейността на банките.Човешката глупост не знае почивка.