Отидете към основна версия

3 891 43

75 години от най-ужасното събитие на планетата (СНИМКИ)

  • япония-
  • нагасаки-
  • атомна бомба-
  • годишнина-
  • сащ

Нагасаки отбелязва годишнина от американската атомна бомбардировка

Снимки: ЕРА/БГНЕС

Японският град Нагасаки отбеляза 75-ата годишнина от американската атомна бомбардировка. В своята реч в Парка на мира кметът на града и малкото все още живи оцелели призоваха световните лидери да направят повече за забраняването на ядрените оръжия.

В 11:02 ч., моментът, когато на 9 август 1945 г. американският бомбардировач Б-29 пуска 4.5-тонната бомба, оцелелите и другите присъстващи почетоха с минута мълчание загиналите над 70 000 души. На 15 август Япония капитулира, което слага край на Втората световна война.

На церемонията кметът Томихиса Тауе прочете декларация за мир. Той изрази загриженост, че ядрените държави през последните години са се оттеглили от усилията за ядрено разоръжаване и вместо това модернизират и миниатюризират ядрените оръжия за по-лесна употреба.

Кметът упрекна САЩ и Русия за отказа от Договора за оръжията със среден и по-малък обсег. "В резултат заплахата от ядрените оръжия става все по-реална", каза той. Напомняйки, че Договорът за неразпространението на ядреното оръжие я влязъл в сила преди 50 години (на 5 март 1970 г.).

Премиерът Шиндзо Абе, който също участва в церемонията, разкритикува договора като нереалистичен и напомни, че нито една от ядрените държави не се е присъединила към него и че той няма широка подкрепа дори сред неядрените държави. По думите му договорът е бил приет, без да се вземе предвид "реалността на тежките предизвикателства към националната сигурност".

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: