Отидете към основна версия

1 816 31

Мария Габриел влиза в Борда на глобалното партньорство за младежта

  • мария габриел-
  • младежи-
  • борд-
  • глобално партньорство-
  • оон-
  • еврокомисар

Инициативата помага на деца между 10 и 24 години

Снимка: БГНЕС

По покана на изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе българският еврокомисар Мария Габриел става член на Борда на глобалното партньорство Generation Unlimited („Поколение без граници“) и ще се включи в работата по цифровите и предприемачески умения на младите хора. Тази инициатива се фокусира върху увеличаване на възможностите за деца и младежи от 10 до 24 години, по-специално инвестициите в средно образование, умения за учене и осигуряване на заетост.

„За мен е чест и отговорност да работя за развитие на умения и компетентности у младите хора, които ще ги направят по-конкуретни на пазара на труда. Главната цел на инициативата «Поколение без граници» е всеки млад човек да бъде обхванат в някаква форма на обучение или заетост до 2030 г. Ключово измерение на тази цел е също онлайн обучението, особено при трудностите, които трябваше да преодолеем по време на пандемията. С екипа ми вече сме напреднали в работата по тези въпроси. Те са заложени в актуализирания План за действие в областта на цифровото образование и в рамката на европейското пространство за образование, които ще представя много скоро”, коментира Мария Габриел. Двете инициативи ще действат като движеща сила за по-амбициозен подход към цифровото образование, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

По покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който е и съпредседател на Generation Unlimited, днес следобед комисар Мария Габриел ще вземе участие в срещата на високо равнище под надслов «Поколение без граници: да дадем възможности на половината от света». Тя цели да допринесе за обединяването на световните лидери към изграждане на обща визия за свързване на всички училища и млади хора с интернет чрез подкрепа за инвестиции. Събитието ще ги стимулира също така да ускорят действията за сътрудничество между публичния и частния сектор и ефективно взаимодействие с младите хора за модернизиране на образованието, осигуряване на интернет свързаност и умения в предприемачество за 3.5 милиарда деца и младежи до 2030 г. Резултатите от срещата ще допринесат и за дискусията по време на Генералната асамблея на ООН на 23 септември.

„Достъпът до високоскоростен интернет и осигуряване на условия за дистанционно и смесено обучение са от ключово значение. Нужна е цифрова инфраструктура, но и умения и знания, което означава да инвестираме в професионалното обучение на учителите и развитието на уменията на учащите в областта на цифровите технологии. Без инвестиции в умения и компетентности младите хора ще срещат трудности да отговорят на новите изисквания на пазара на труда. Eдна от целите ми като член на Борда на „Поколение без граници“ и в бъдещото ни сътрудничество с УНИЦЕФ ще бъде придобиването на цифрови умения като движеща сила за конкурентоспособността на младите хора“, коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.

Свързани новини