Отидете към основна версия

1 632 10

Папата номинира 13 нови кардинали

  • кардинали-
  • папата-
  • папа франциск-
  • номинация-
  • ватикана-
  • църква

Деветима от тях са на възраст под 80 години

Снимка: БГНЕС/ EPA

На предстоящия 28 ноември ще се проведе Консистория за 13 нови кардинали, деветима от които са на възраст под 80 години и следователно с право да участват в следващ конклав. Това съобщи папа Франциск след неделната молитва Ангел Господен на вярващите, събрали се на площад Свети Петър в Рим и на всички, свързани чрез мрежата.

Двама от новите кардинали са от Римската Курия: те са Секретарят на Синода за епископите, малтиецът Марио Грех и италианецът Марчело Семераро, бивш епископ на Албано и настоящ префект на Конгрегацията за каузите на светците. Наред с тях са и шестима пастори на Църквата по света: архиепископът на Кигали в Руанда, Антоан Камбанда; архиепископът на Вашингтон в САЩ, Уилтън Грегъри; архиепископът на Капис, Филипините, Хосе Фуерте Адвинкула; архиепископът на Сантяго де Чиле, Селестино Аос Брако; апостолическият викарий на Бруней, Корнелиус Сим; архиепископът на италианския град Сиена, Аугусто Паоло Лойодиче. Папата номинира и сегашния кустод на Светия манастир в Асизи, отец Мауро Гамбети, предаде Vaticannews.va.

Към деветимата бъдещи кардинали на възраст под 80 години, Светият Отец прибави други четирима, които са над 80 години. Те са: Фелипе Арисменди Ескивел, почетен архиепископ на Сан Кристобал де Лас Касас (Мексико); апостолическият нунций Силвано Томази, бивш постоянен наблюдател на Обединените Нации в Женева, който сътрудничи с Дикастерията за цялостно човешко развитие; отец Раниеро Канталамеса, проповедник в Папския дом и енорийският свещеник на светилище „Дивино аморе“, дон Енрико Ферочи.

Кардиналите са облечени в пурпурно червено, цвят, показващ готовността за жертва "usque ad sanguinis effusionem", до проливането на кръв, в служение на Петровия наследник и дори и да живеят в най-отдалечените места на света, те стават титуляри на енория във Вечния град, защото принадлежат на Църквата, чийто епископ е Папата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини