Last news in Fakti

25 Октомври, 2020 20:52 1 630 10

Папата номинира 13 нови кардинали

  • кардинали-
  • папата-
  • папа франциск-
  • номинация-
  • ватикана-
  • църква

Деветима от тях са на възраст под 80 години

Папата номинира 13 нови кардинали - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На предстоящия 28 ноември ще се проведе Консистория за 13 нови кардинали, деветима от които са на възраст под 80 години и следователно с право да участват в следващ конклав. Това съобщи папа Франциск след неделната молитва Ангел Господен на вярващите, събрали се на площад Свети Петър в Рим и на всички, свързани чрез мрежата.

Двама от новите кардинали са от Римската Курия: те са Секретарят на Синода за епископите, малтиецът Марио Грех и италианецът Марчело Семераро, бивш епископ на Албано и настоящ префект на Конгрегацията за каузите на светците. Наред с тях са и шестима пастори на Църквата по света: архиепископът на Кигали в Руанда, Антоан Камбанда; архиепископът на Вашингтон в САЩ, Уилтън Грегъри; архиепископът на Капис, Филипините, Хосе Фуерте Адвинкула; архиепископът на Сантяго де Чиле, Селестино Аос Брако; апостолическият викарий на Бруней, Корнелиус Сим; архиепископът на италианския град Сиена, Аугусто Паоло Лойодиче. Папата номинира и сегашния кустод на Светия манастир в Асизи, отец Мауро Гамбети, предаде Vaticannews.va.

Към деветимата бъдещи кардинали на възраст под 80 години, Светият Отец прибави други четирима, които са над 80 години. Те са: Фелипе Арисменди Ескивел, почетен архиепископ на Сан Кристобал де Лас Касас (Мексико); апостолическият нунций Силвано Томази, бивш постоянен наблюдател на Обединените Нации в Женева, който сътрудничи с Дикастерията за цялостно човешко развитие; отец Раниеро Канталамеса, проповедник в Папския дом и енорийският свещеник на светилище „Дивино аморе“, дон Енрико Ферочи.

Кардиналите са облечени в пурпурно червено, цвят, показващ готовността за жертва "usque ad sanguinis effusionem", до проливането на кръв, в служение на Петровия наследник и дори и да живеят в най-отдалечените места на света, те стават титуляри на енория във Вечния град, защото принадлежат на Църквата, чийто епископ е Папата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 3 Отговор
    13 нови педо****** , защо ни занимавате с тези ?
  • 2 минчо

    16 2 Отговор
    ТОЯ НЕ БЕШЕ ЛИ КАЗАЛ ЧЕ ОДОБРЯВА ГЕЙ БРАКОВЕТЕ.ОТ НЕГО ЯВНО АКЪЛ НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗИМА
  • 3 Бах

    10 1 Отговор
    Добре , че са дърти . Тоест , нямат вече педофилски желания .

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ъхъ

    8 2 Отговор
    ,,Вярващите,, винаги са ми били много странни. не мога да разбера, за какво точно използват църквата и нейните служители ? за молитви ли, за политика ли, за поддържане на общественото мнение ли, за самата вяра ли, като знак за смирение ли, като паметник на лицемерието ли ??? не знам, не знам, нищо не им разбирам. също не разбирам, какво ги кара да мислят, че разделението на православни и католици има някакво значение, след като фундамент на двете, е един и същ вид колективна психоза

    Коментиран от #9

  • 6 Townboy

    0 0 Отговор
    Препоръчвам сериала Новият папа на НВО. Там много добре са изтипосали фирмата и тяхното СЕО.
  • 7 Цеко сифоня

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бах":

    Напротив. Дъртите са най-алчни за пари и власт. Най-големите педофили са дъртаци. Демек имаме 13 нови високопоставени педофила.
  • 8 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бах":

    Абе четох някога една книга. Избирали папа но не можели да се разберат. Встрани седял един грохнал , болен кардинал и те си рекли" Дай да го изберем тоя, скоро ще умре и ние ще имаме време да се разберем за избора през това време". Избрали го, но той хитреца се преструвал на болен само. Живнал и управлявал дълги години.
  • 9 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ъхъ":

    Разхождам се из селска Англия и гледам села от няколко къщи, но всяко със средновековна църква. До нея попската къща по голяма и от църквата. Голям келепир ще да е било да проповядваш на миряните.
  • 10 123

    1 0 Отговор
    Тоя сатанист въобще не трябва да го показвате.