Отидете към основна версия

3 883 28

Администрацията на Байдън с твърда позиция по отношение на Китай

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • геноцид-
  • мюсюлмани-
  • хонконг-
  • заплахи

Пекин трябва да плати цената за своите действия срещу Синдзян, Хонконг и Тайван

Съветникът по национална сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, заяви по-рано тази седмица, че Съединените щати трябва да бъдат готови да накарат Китай да плати цената за своите действия срещу уйгурските мюсюлмани в Синдзян, репресиите в Хонконг и заплахите към Тайван.

Съливан каза още, че Вашингтон трябва ясно и категорично да заяви позицията си и да бъде готов за действие срещу натиска, оказван от Китай, но не даде подробности относно това конкретно какви стъпки ще предприеме САЩ.

По негови думи китайският въпрос е ключов и трябва да бъде приоритетно разгледан от САЩ и съюзниците в Европа. Съливан подчерта също необходимостта от изготвяне на единна стратегия с Европа за отговор на търговските и технологични злоупотреби от страна на Пекин.

Администрацията на Байдън посочи, че ще продължи твърдия подход спрямо Китай, започнат от бившия президент Доналд Тръмп, но същевременно ще търси сътрудничеството на азиатската страна по отношение на приоритетни проблеми с международно значение като изменението на климата.

Държавният секретар на Байдън Антъни Блинкен подкрепи позицията на своя предшественик Майк Помпео, който обвинява Китай в геноцид срещу уйгурите в Синдзян.

Администрацията на новоизбрания американски президент излезе с категорично изявление в подкрепа на Тайван на фона на засилената китайска военна дейност в близост до острова, подчертавайки, че ангажиментът на САЩ към Тайван е „твърд“.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.

Свързани новини