Отидете към основна версия

4 287 8

Принц Хари ликвидирал командир на талибаните

  • принц хари-
  • военни действия-
  • афганистан

Принц Хари е ликвидирал един от полевите командири на талибанското движение в хода на спецакция в Афганистан, писа днес британският в. „Сън“, позовавайки се на собствени източници. Това обаче се е случило още в края на октомври. Името на убития лидер не се съобщава.

Принцът е пилотирал вертолет Apache и е поразил целта с ракета Hellfire по време на патрулиране над територията на южната провинция Хелманд.

Таблоидът изтъква, че Хари се ползвал с огромна популярност сред колегите си в армията, които със симпатия го наричали Big H. 

Това е втората военна мисия на по-малкия син на Чарлз и Даяна в Афганистан. През 2007-2008 г. в течение на 77 дни принцът служи там, но се завърна у дома предсрочно поради съображения за сигурност, тъй като медиите узнаха за местонахождението му. През следващата година той започна да се обучава да управлява боен хеликоптер и след 10 месеца успешно положи изпит за квалификация.

През септември 2012 г. 28-годишният капитан Уелс отново замина за Афганистан в качеството си на втори пилот-стрелец. Командировката му трябва да продължи 4 месеца.

Принц Хари е първият от 1982 г. насам представител на британското кралско семейство, който се включва в бойни операции. Преди него във военни действия е участвал чичо му принц Ендрю по време на службата си в Кралския военноморски флот. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: