Отидете към основна версия

2 853 27

Китай се стреми към световно лидерство на всяка цена

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • световно лидерство-
  • заплахи-
  • конфликт-
  • нахлуване-
  • закон-
  • сенатори

Първа стъпка към постигането на целта е подчиняването на Тайван

Заплахите на Китай към Тайван могат да се реализират през следващите шест години, тъй като Китай се опитва по всякакъв начин да измести САЩ от лидерската позиция в международното пространство – това заяви по-рано тази седмица Филип Дейвидсън, висш американски военен командир.

Той направи своя коментар в отговор на въпроси, зададени от републиканския сенатор Дан Съливан, който многократно е изразявал позицията си по отношение на тревожните ходове от страна на Китай под ръководството на Си Дзинпин през последната година, сред които големи кибератаки, икономически санкции спрямо Австралия, агресивните действия в Хонконг, Тайванския пролив и Южнокитайско море.

Дейвидсън определи амбициите на Китай да измести САЩ като тревожни, като подчерта, че страната неведнъж е изразявала желанието си да постигне тази цел до 2050 г. Той изрази притеснението си това да не се случи по-бързо от определения краен срок. По негови думи Тайван е първата стъпка по пътя към целта и очаква заплахите да се реализират в следващите шест години.

Сенатор Рик Скот, който наскоро представи Закон за предотвратяване на нашествието в Тайван, на свой ред попита Дейвидсън дали е съгласен, че САЩ трябва да „попречи на комунистически Китай да контролира Тайван“ и че загубата на Тайван ще унищожи способността на САЩ и техните съюзници да противодействат на китайската агресия.

В допълнение Скот заяви, че вярва, че е време САЩ да прекрати стратегическата си неяснота по отношение на Тайван и да заяви ясно, че няма да позволи на Китай да нахлуе и подчини островната държава, и помоли Дейвидсън да коментира проблема.

Дейвидсън отговори, че има задължение да подкрепя Закона за отношенията с Тайван като командир, но същевременно смята, че и в геостратегически смисъл това е от решаващо значение за глобалния статус на САЩ.

Попитан от сенатор Марша Блекбърн, също от Републиканската партия, относно съвместни военни учения с Тайван, Дейвидсън заяви, че Индо-тихоокеанското командване оказва подкрепа на ежегодните военни учения в Тайван.

В своето изявление Дейвидсън подчерта, че Пекин не бива да се подценява и че ситуацията в пролива е по-обезпокоителна от всякога. Той припомни речта на Си Дзинпин, в която ясно бе заявено, че присвояването на Тайван е водеща цел и страната няма да се поколебае да използва и сила, за да я постигне.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини