Отидете към основна версия

1 801 43

Руското посолство в Словакия счита обвиненията срещу него за абсурдни

  • руското посолство-
  • словакия-
  • руски дипломати-
  • персона нон грата-
  • едуард хегер

По-рано министър-председателят на републиката обяви трима руски дипломати за персона нон грата

Снимка: БГНЕС

Руското посолство в страната нарече абсурдни обвиненията към дипломатите, които бяха изгонени, заяви прес-секретаря Владислав Куликов пред ТАСС.

„Посолството потвърждава получаването на съобщение от словашка страна, в което обявява трима наши служители за персона нон грата“, каза той. „Обвиненията към нашите дипломати в каквато и да е незаконна дейност, особено към Словакия, са абсолютно безпочвени. Решението на републиката трудно може да се тълкува като добра стъпка към добрите ни международни взаимоотношения. Руската страна си запазва правото да реагира подходящо на действията на словашките власти, за чието съдържание те ще бъдат информирани в най-скоро време, добави Куликов.

По-рано министър-председателят на републиката Едуард Хегер заяви, че Словакия е решила да обяви трима руски дипломати за персона нон грата, като трябва да напуснат страната в седемдневен срок.

Според Хегер решението за експулсиране на руските представители е взето „въз основа на получена от нашите специални служби (Словакия), които тясно сътрудничат с разузнавателните служби на съюзническите държави (НАТО и ЕС)“, и „във връзка със ситуацията в непосредственото геополитическо пространство и текущите събития в Чешката република, на което ние (властите на Словакия) изразяваме своята солидарност и пълна подкрепа“, цитира ТАСС.

По този начин Братислава реагира на молбата от страна на Прага към страните членки на НАТО и ЕС, за да демонстрира солидарност с Чехия, която по-рано обяви редица служители на руското посолство за персона нон грата, след като ги обяви за разузнавачи.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: