Отидете към основна версия

1 364 17

Антъни Блинкен: САЩ ще помогнат за възстановяването на Газа

  • антъни блинкен-
  • газа-
  • израелски бомбардировки-
  • финансова подкрепа

Часове преди пристигането на първия американски дипломат израелската полиция застреля палестинец недалеч от Рамала

Снимка: БГНЕС

Съединените щати ще помогнат за възстановяването на ивицата Газа след 11-дневната война от този месец. Това съобщи държавният секретар Антъни Блинкен при визитата си в Йерусалим, където се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде БНР.

Блинкен пристигна в Ерусалим на петия ден от примирието между Израел и Хамас, в силно напрегната обстановка в палестинските територии. Часове преди пристигането на първия американски дипломат израелската полиция застреля палестинец недалеч от Рамала.

Американският държавен секретар подчерта, че сега е моментът да бъде предотвратена повторна ескалация: „Знаем, че за да предотвратим връщането на насилието, трябва да използваме създадената фаза, за да се заемем с голям набор съществени проблеми и предизвикателства. Най-напред трябва да се справим с тежката хуманитарна ситуация в Газа и да започнем възстановителните дейности.“

Властите в Газа оценяват щетите от израелските бомбардировки на десетки милиони долари.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани днес с „мощен отговор“, ако Хамас подновят ракетния обстрел.

Блинкен уточни, че Вашингтон ще мобилизира международна финансова подкрепа за възстановяването на Газа и сам ще даде „съществен принос“ за тези усилия, но при условие: от възстановяването да не се възползва групировката Хамас, която контролира анклава.

Днес Блинкен ще посети и Рамала - средището на палестинската автономна власт, с цел да поднови и заздрави контактите на САЩ с палестинската автономна власт на Западния бряг, прекъснати при управлението на Доналд Тръмп.

Тридневната обиколка в Близкия изток включва още визити на държавния секретар в Йордания и Египет - ключови посредници в решаването на близкоизточните конфликти.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.

Свързани новини