Отидете към основна версия

2 299 57

ЕС трябва да се подготви за влошаване на отношенията с Русия

  • урсула фон дер лaйен-
  • отношения-
  • влошаване-
  • извънредна среща на върха-
  • санкции

Урсула фон дер Лайен заяви, че отношенията между ЕС и Русия се намират в отрицателна спирала

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз трябва да се подготви за влошаване на отношенията с Русия и да води диалог с нея от позиция на силата. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел, предаде TACC, цитира агенция „Фокус“.

"Отношенията между ЕС и Русия се намират в отрицателна спирала. Трябва да се подготвим за по-нататъшно влошаване", каза тя. "Имаме силна позиция, защото ако погледнете икономическите отношения, ще видим, че руският внос за ЕС е по-малко от 5%. Докато вносът на ЕС в Русия е над 37%."

Според нея „този дисбаланс ще стане още по-голям“. „Руската икономика се основава на газ и нефт, от които светът, напротив, сега се отказва“, каза Фон дер Лайен.

Лидерите на ЕС в четвъртък на среща в Брюксел не подкрепиха инициативата на Германия и Франция за провеждане на извънредна среща на върха Русия-ЕС.

Тази идея беше блокирана от източноевропейските държави. Вместо това срещата на върха реши да възложи на службата на Жозеп Борел да разработи предложения за диалог с Русия по редица теми, представляващи интерес за ЕС, включително климат, здравеопазване, разрешаване на международни конфликти, ядрена програма на Иран, ситуацията в Сирия и Либия. В същото време той бе инструктиран да проучи нови възможности за въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия, включително икономически, в случай че Брюксел прецени, че страната "предприема вредни действия срещу ЕС" или неговите членове.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: