Отидете към основна версия

1 745 12

Американски законопроект признава реалните граници на Тайван

  • граници-
  • тайван-
  • един китай-
  • законопроект

Според вносителите с това предложение се отхвърля лъжата за „Един Китай“

Снимка: Shutterstock

Камарата на представителите на САЩ прие в сряда законопроект за разходите за чуждестранна помощ с поправка, забраняваща използването на карти, изобразяващи Тайван като част от Китайската народна република.

Тайпе Таймс информира, че изменението е внесено от петима републикански представители - Том Тифани, Стив Чабот, Скот Пери, Кат Камак и Майк Галахър – и че е прието единодушно в пакет с десетина други изменения.

„Това е здрав разум“, защити предложението Тифани в Камарата. „Както всички знаем, Тайван никога не е бил част от комунистически Китай. Тайванският народ избира свои лидери, изгради свои въоръжени сили, провежда собствена външна политика и поддържа свои собствени международни търговски споразумения.“

„По всички стандарти Тайван е суверенна, демократична и независима държава“, допълни той. „Всички твърдения за обратното са просто неверни.“

Тифани каза на колегите си, че САЩ трябва да изоставят нечестната си политика „Един Китай“, която се опира на „фалшивия аргумент на Пекин, че Тайван е част от комунистически Китай“.

Въпреки че според вносителите законопроектът не може да постигне директно тази цел, то „поне ще признае реалните граници на картите, с което ще спре да се увековечава лъжата „Един Китай“.

Пълният законопроект за разходите, озаглавен „Закон за бюджета на Държавния департамент, външните операции и свързаните с тях програми за 2022 г.“, беше приет с 217 срещу 212 гласа в Камарата на представителите. За да влезе в сила престои предложението да бъде гласувано от американския Сенат. Ако бъде одобрен и от горната камара, следва да бъде подписан и от американския президент Джо Байдън.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.

Свързани новини