Отидете към основна версия

1 953 1

Бенедикт ХVІ напусна Ватикана с хеликоптер

  • бенедикт хvі-
  • оставка-
  • ватикана
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Папата в оставка Бенедикт ХVІ напусна Ватикана с бял хеликоптер, за да се оттегли в лятната резиденция Кастел Гандолфо край Рим, където ще изчака конклава за избор на негов приемник.

Преди тръгването си той се сбогува с държавния секретар на Светия престол кардинал Тарчизио Бертоне и декана на Колегията на кардиналите Анджело Содано. По време на т.нар. режим sede vacante (овакантен престол) Бертоне ще бъде главното представително лице във Ватикана.

Докато обиколи за последен път в качеството си на папа своите лични покои, Йозеф Рацингер беше придружаван от няколко кардинали и най-близките от обкръжението си. Навън го очакваха лична охрана, кортеж от автомобили и моторизирана полиция. В момента на появата му над Рим се разнесе камбанен звън.

След като си взе сбогом със съпровождащите го висши духовници и чиновници, папата се качи в черен Mercedes. Кортежът направи малък прощален тур на територията на Ватикана и закара понтифика до военния хеликоптер, с който той потегли към замъка Гандолфо.

Преди да си тръгне, Бенедикт XVI написа в своя микроблог в Туитър последно обръщение към вярващите: „Благодаря за вашата любов и подкрепа. Нека винаги да ви носи радост Иисус Хистос и да бъде център на вашия живот...“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: