Отидете към основна версия

1 777 12

Бързо сдаване на летището в Кабул планират САЩ и талибаните

  • афганистан-
  • кабул-
  • летище

Държавният департамент призова американците да напуснат незабавно района

Снимка: БГНЕС

Талибаните, които наскоро поеха властта в Афганистан, и оттеглящите се американски сили планират бързо прехвърляне на контрола над летището в Кабул, заяви за „Ройтерс” официален представител на талибаните.

„Ние чакаме окончателното съгласие на американците, за да осигурим пълен контрол над летището в Кабул”, посочи официалният представител, пожелал анонимност.

Той каза, че бойците, които поеха контрола над столицата на 15 август, имат екип от технически експерти и високо квалифицирани инженери, които са готови да поемат летището.

По-рано днес „Ройтерс” съобщи, позовавайки се на западен официален представител, че американските сили започват финалната фаза на евакуацията и предстои да бъдат транспортирани малко над 1 000 цивилни от летището на Кабул.

На този фон Държавният департамент на Съединените щати призова американските граждани да напуснат незабавно района на летището в Кабул, позовавайки си на „конкретна” и „достоверна” заплаха, предаде Асошиейтед прес.

В предупреждението, публикувано рано тази сутрин, се посочва, че американските граждани трябва да избягват да пътуват до летището и да избягват всички изходи на летището в момента.

Вчера американският президент Джо Байдън заяви, че разполага с информации, че нова атака „е много вероятна в следващите 24-36 часа”.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: