Last news in Fakti

29 Август, 2021 09:42 1 764 12

Бързо сдаване на летището в Кабул планират САЩ и талибаните

  • афганистан-
  • кабул-
  • летище

Държавният департамент призова американците да напуснат незабавно района

Бързо сдаване на летището в Кабул планират САЩ и талибаните - 1
Снимка: БГНЕС

Талибаните, които наскоро поеха властта в Афганистан, и оттеглящите се американски сили планират бързо прехвърляне на контрола над летището в Кабул, заяви за „Ройтерс” официален представител на талибаните.

„Ние чакаме окончателното съгласие на американците, за да осигурим пълен контрол над летището в Кабул”, посочи официалният представител, пожелал анонимност.

Той каза, че бойците, които поеха контрола над столицата на 15 август, имат екип от технически експерти и високо квалифицирани инженери, които са готови да поемат летището.

По-рано днес „Ройтерс” съобщи, позовавайки се на западен официален представител, че американските сили започват финалната фаза на евакуацията и предстои да бъдат транспортирани малко над 1 000 цивилни от летището на Кабул.

На този фон Държавният департамент на Съединените щати призова американските граждани да напуснат незабавно района на летището в Кабул, позовавайки си на „конкретна” и „достоверна” заплаха, предаде Асошиейтед прес.

В предупреждението, публикувано рано тази сутрин, се посочва, че американските граждани трябва да избягват да пътуват до летището и да избягват всички изходи на летището в момента.

Вчера американският президент Джо Байдън заяви, че разполага с информации, че нова атака „е много вероятна в следващите 24-36 часа”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Криза

    17 0 Отговор
    И там не могат да съставят правителство и да актуализират бюджета горките.
  • 2 Двайсет

    19 3 Отговор
    години тропаха в Афганистан , въоръжиха ги с прескъпо и модерно оборудване и решиха да духнат безславно !

    Коментиран от #9

  • 3 гадно

    20 3 Отговор
    Краварите нали не разговаряха с терористи. Какво се промени да не би талибаните да са станали като майка Тереза.

    Коментиран от #5

  • 4 Ужас

    21 3 Отговор
    Смяяяяях САЩ се молят като просяци да ги защитават талибаните от ИДИЛ. Докъде я докараха, да се омитат и да съветват гражданите си да не ходят до летището, а къде да ходят на небето ли?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДПС

    7 2 Отговор
    Защо мълчат и те бяха "жертви" на изселване . Американците и Турците ,намирам много допирни точки ,ДПС и САЩ .:-(
  • 7 Хи их хи

    14 3 Отговор
    Краварите не планират нищо! И7ват талибаните, взимат летището а каубоите си плюят на петите и се изнасят, като бити песи!
  • 8 В.В.П.

    8 1 Отговор
    ИТН и ДБ,ще им дадат няколко летища ,в България,на САЩ ...и няколко централи ,водни, термични. АЕЦ а,не може ,защото янките са неуки в атомната материя..От Кабул ,ги гонят,в София,боб дърпат за краварите. ..И ,така.!!
  • 9 Крум

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Двайсет":

    Много е просто...краварите се оттеглят,от една страна печелят похвали ето вижте оставихме ви държавата,намалят си военните разходи,вече Афганистан като държава не им е нужна стратегически....от друга страна за рафи хаоса който ще настане,ще има хиляди напуснали страната,които ще се насочат към Европа....и ако си мисли че няма предварителна уговорка между кравари и талибани,кой да вземе власта,е в голяма грешка!
  • 10 Пешо Папура

    4 1 Отговор
    Интересно..нали Ердоган искаше да контролира летището. А сега кво стана...Геврекчията с пръст в г..з!!!
  • 11 Сесесере

    0 9 Отговор
    И тук русофилнята вие на умряло!
  • 12 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    САМО РУСИЯ ИМА ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ С ТАЛИБАЛИТЕ ; ХИСБУЛЛА; "ГВАРДЕЙЦИТЕ НА РЕВОЛЮЦИЯТА "; ТУРЦИЯ ; ТАДЖИКИСТАН И УЗБЕКИСТАН ; ГЕНЕРАЛ ДОСТУМ И КЮРДИТЕ ---- И ВОЮВА С ИДИЛ И САУДИТСКИТЕ УАХАБИТИ -САЛАФИТИ -СУНИТИ + ТЕЗИ В КАТАР И АФРИКА !!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: