Отидете към основна версия

3 537 19

Заев настоя да се използва конституционното наименование на страната

  • зоран заев-
  • конституционно наименование-
  • преспанско споразумение-
  • румен радев

„Страната ни се нарича Република Северна Македония, не е Република С. Македония и това е преди всичко унижение спрямо държавата и Конституцията на страната“

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев настоя да се използва конституционното наименование на страната, предаде вестник „Банкеръ“.

"Страната ни се нарича Република Северна Македония, не е Република С. Македония и това е преди всичко унижение спрямо държавата и Конституцията на страната, разбира се, и на Преспанското споразумение, което прерасна в закон с ратификацията му в парламента, но у нас това е преведено в Конституцията. Да не зачитате Конституцията на държавата и името на страната - мога да разбера, че някой не е съгласен с този процес и други подобни, но всички сме съгласни с демокрацията. „Демокрацията казва, че новата Конституция е приета с мнозинство от две трети заради бъдещите перспективи на децата, младежта, нашата интеграция в НАТО и ЕС.“, обясни Заев пред репортери в четвъртък.

Премиерът настоя за зачитане на Конституцията и законите в страната и задължението на политическите субекти да ги спазват, "за да могат гражданите също да следват това", което Конституцията и законите означават за държавата.

Разговори с България

Заев обяви в четвъртък, че в рамките на Бледския форум е разговарял с българския президент Румен Радев, при което е изразил надежда, че политическите субекти ще успеят да сформират правителство, което е важно за вземане на решения.

"Мисля, че очакванията за сформиране на редовно правителство биха могли да допринесат за бързото разблокиране на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС", заяви Заев.

"Имайки предвид техните конституционни срокове от 15 дни за получаване на мандат, остава нашата надежда, че ще сформират редовно правителство, за да може в края на декември, когато ще се проведе Съветът на министрите и Европейският съвет, да се вземе решението по време на словенското председателство", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: