Отидете към основна версия

1 182 0

Банков шеф се самоуби в Италия

  • банка-
  • корупция-
  • самоуби-
  • сиена

Шефът на отдел „Връзки с обществеността“ на престижната италианска банка „Монте дей Паски“ в Сиена, в чийто дом преди две седмици беше правен обиск по дело за корупция и измами, се самоуби, съобщи в. „Ил Месаджеро“.

Според полицията, 52-годишният Давид Роси се е хвърлил от прозореца на офиса си на третия етаж и паднал във вътрешния двор на сградата, а пристигналите на място лекари от Спешна помощ не могли да го спасят. В кабинета на самоубиеца била намерена предсмъртна бележка: „Направих глупост!“...

Шумният скандал около банката, основана още през 1472 г., се разрази в средата на януари, когато стана известно, че ръководството е укривало от регулаторните органи  информация за големите загуби на „Монте дей Паски“.

След скандала цялата управа на банката беше уволнена, а прокуратурата започна разследване. По отношения на самия Роси разследване не се е водело, но се смятало, че той може да пренася информация и да служи за свръзка между заподозрените, ето защо на 19 февруари полицията обискира жилището му.

Италианските следствени органи подозират шефовете на банката в манипулиране на пазари, проучват и обстоятелствата около съмнителна сделка за закупуването от нея на малката банка „Антонвенета“ през 2007 г. за повече от 9 милиарда евро, при положение че няколко месеца по-рано тя била придобита от испанския Santander за едва 6 милиарда евро.

Давид Роси е семеен, има две деца и е бил уважаван в града. Освен че е заемал ръководна длъжност в банката, той съща така е бил и вицепрезидент на Международния център за изкуство и култура в Сиена и се е занимавал с културни проекти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: