Отидете към основна версия

2 043 19

Турция обвини Гърция в „максималистична политика“

  • максималистична политика-
  • ердоган-
  • конференция-
  • турски киприоти

Действахме спокойно на фона на нарушаването на статута на островите в зоните ни на морска юрисдикция и на стъпките на съседната ни Гърция, което увеличи напрежението

Снимка: Shutterstock

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция в ускоряване на нейната „максималистична политика“ и повишаване на напрежението в Егейско море, като същевременно призова Атина да избягва всякакви „едностранни действия“, съобщава Kathimerini, предава агенция „Фокус“:.

По време на видеообръщение на конференция за Егейско море и Източното Средиземноморие в Измир, Ердоган каза, че „вместо да даде значителен принос за нашите добронамерени усилия, Гърция ускори своята максималистична политика“.

По отношение на миграцията той каза, че „макар бежанската криза да е довела до сътрудничество между двете страни, тази историческа възможност е пропиляна поради безкомпромисното отношение на Гърция“, според Hurriyet Daily News, на който се позовава гръцкия вестник.

По граничните въпроси, свързани с Егейско море и Източното Средиземноморие, Ердоган заяви, че Турция „се е погрижила да не бъде инициатор на напрежението“.

„Действахме спокойно на фона на нарушаването на статута на островите в зоните ни на морска юрисдикция и на стъпките на съседната ни Гърция, което увеличи напрежението. Ние дадохме приоритет на решаването на проблемите ни чрез диалог и преговори“, подчерта Ердоган.

Говорейки на същата конференция по-рано през деня, министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар също размаха пръст на Атина, но по отношение на Никозия, като заяви, че Анкара ще предприеме „всички необходими стъпки“, за да защити правата на турските киприоти в северната част на острова.

„Никой проект, който игнорира и не уважава правата на Турция и турските киприоти в Средиземноморието, не може да успее“, каза той, според Hurriyet Daily News.

Той също така повтори призивите за двудържавно решение на кипърския въпрос.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: