Отидете към основна версия

2 935 40

Радев: Искаме писмени гаранции от Скопие

  • радев-
  • писмени гаранции-
  • скопие

Ние очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика, казва българският президент 

Снимка: БГНЕС

София и Скопие работят по двустранен протокол, в който България настоява за писмени гаранции, че югозападната ни съседка изпълнява договора за приятелство и добросъседство от 2017 година. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който участва в срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани в Словения. Той обсъди европейската перспектива на Скопие с еврокомисаря по разширяването, с германския канцлер и с френския президент, съобщават от БНР.

В разговорите участва и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

Президентът Румен Радев подчерта, че България не налага вето на европейската интеграция на РСМ, но очаква от партньорите си в Съюза да уважават интересите на всяка държава-член.

"Ние очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика. Едва тогава България ще бъде готова да даде "зелена светлина" за начало на преговори на Скопие с Брюксел".

Скопие и София работят по двустранен протокол, от който България очаква да получи гаранции, че югозападната ни съседка изпълнява ангажиментите, записани в договора от 2017 година. Ветото на България за РСМ обезсърчава стремежа за еврочленство и на всички останали държави от Западните Балкани, заяви в края на срещата на върха в Словения премиерът Зоран Заев.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: