Отидете към основна версия

41 097 75

КНДР: Войната може да започне днес или утре

  • кндр-
  • южна корея-
  • война-
  • балистична ракета
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обект, който е възможно да е балистична ракета със среден обсег на действие „Мусудан“, придвижван към източното крайбрежие на територията на КНДР, са засекли южнокорейски военни вчера, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на местната агенция „Ренхап“.

Съобщение за преместването на ракетата към източното крайбрежие е публикувал и японският вестник „Асахи симбун“, но официално потвърждение за това засега няма. В момента все още не е ясно готвили се Северна Корея да изстреля ракетата, или действията й са „демонстрация на сила“.

Предполага се, че радиусът на действие на ракетата „Мусудан“ е около 3000 км, което обхваща територията на Южна Корея, Япония и американските територии на тихоокеанския остров Гуам.

Севернокорейските власти нееднократно намекваха, че подготвят ядрен удар. На 21 март КНДР заплаши да нанесе ракетен удар по военните бази на САЩ в Япония, а на 26 март обяви, че взема на прицел континенталната част на САЩ, Хавай и Гуам.

Вчера държавното ръководство на комунистическата страна обяви, че окончателно съгласува „безпощаден“ ядрен удар в отговор на американската политика, че „времето на взрива приближава стремително“ и войната на Корейския полуостров може да започне „днес или утре“.

В отговор на заплахата Пентагона съобщи че има намерение да разгърне противоракетния комплекс THAAD за защита на базата си на остров Гуам.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: