5 Април, 2013 17:32 3 263 5

Северна Корея предупреди чуждите посолства за възможна евакуация

  • кндр-
  • корея-
  • северна корея-
  • южна корея
Северна Корея предупреди чуждите посолства за възможна евакуация - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея предупреди чуждите посолства в страната да обмислят възможността за евакуация на персонала си, съобщи официалната китайска агенция Синхуа, позовавайки се на дипломатически източници.

Говорителят на руското посолство в Пхенян Денис Самсонов, съобщи, че външното министерство но КНДР работи е предложило на Русия да обмисли възможността за евакуация на своите дипломатически служители от Северна Корея заради изострянето на ситуацията на Корейския полуостров.

„Поддържаме тесен контакт с нашите китайски партньори, както и с американците, южнокорейците, японците и като цяло с участниците в шестстранните преговори”, съобщи пред журналисти руският министър на външните работи Сергей Лавров.

По думите му Русия е силно разтревожена от нагнетяването на напрежението, което засега е само словесно.

Говорител на британското МВнР също съобщи, че севернокорейските власти са се обърнали към Великобритания с призив да се евакуират британските дипломати от Пхенян.

Подобни информации се появиха и от страна на Чехия и Австралия.

Великобритания и Русия все още не са взели решение за евакуацията на посолствата си.

От българското външно министерство съобщиха, че по информация от българското посолство в Пхенян, на дипломатическите мисии, акредитирани в КНДР, е предложено да разгледат въпроса за евакуация от страната във връзка с напрегнатата ситуация на Корейския полуостров.

МВнР продължава да следи внимателно развитието на ситуацията в региона заедно с партньорите си от ЕС и има готовност за предприемане на съответни мерки. МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от посещения в КНДР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Жалко, липсва точно сега Ники Младенов, а можеше да участва лично в евакуацията, а и да бъде посредник между двете кореи и сащ.

    Коментиран от #2

  • 2 калайката

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "муспи":

    Да , ами за супермена Борисов не ти ли е мъчно ? Да изпъчи снага , до понапляска корейчетата , да се скара на Обама и да въдвори мир и любов . Ееееее...... ,добри времена бяха !!!!Какви политици имаше ??

    Коментиран от #5

  • 3 qqqqqq

    0 0 Отговор
    Евала на КНДР, отстояват своето. " Едни вадят пишка, други вадят дупе. " Пък в България се мажат с вазелин.
  • 4 +НОВА ШВАБИЯ+

    0 0 Отговор
    АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ТАКА НЯКОЙ ЩЕ СЕ НАИГРАЕ НАЙ-НАКРАЯ . МАКАР ЧЕ ПРИ РАЗМЯНА НА МАСОВИ ЯДРЕНИ УДАРИ ЩЕ ПОСТРАДА ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА .
  • 5 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "калайката":

    то ако питаш борисов, той като си подаде отставка и ето - света е пред ядерна война!)))
Новини по държави: