Last news in Fakti

24 Януари, 2014 11:41 1 568 1

Северна Корея зове за помирение Юга

  • северна корея-
  • южна корея-
  • премирие-
  • ядрена катастрофа

Примирието трябва да се случи, за да се предотврати предстоящата ядрена катастрофа

Северна Корея зове за помирение Юга - 1
Снимка Архив АП/БТА

Северна Корея е изпратила отворено писмо до Южна Корея, в което призовава за помирение и край на "враждебните военни действия".

Писмото, публикувано в държавните медии на КНДР, идва броени седмици преди съвместните военни учения, които Южна Корея провежда съвместно със САЩ.

„Враждебните военни действия остават главно препятствие по пътя към подобряването на междукорейските отношения“, се посочва в документа на Националния комитет за отбрана на Северна Корея.

В писмото КНДР обявява, че вече е избрала да спре всякакви действия, които биха могли да подразнят Южна Корея и е "готова да създаде благоприятна среда за многостранно сътрудничество и обмен".

Южна Корея обаче отхвърли писмото, заявявайки, че в него има "скрит мотив".

Макар Пхенян да протяга радушно ръка за помирение към Сеул, анализатори виждат в риториката, съпътстваща тези мирни намерения, завоалирани заплахи да не се "прибързва с отхвърлянето" на предложението.

"За съжаление, отношението на властите в Южна Корея все още остава непроменено – неадекватно и много отрицателно", пише в писмото, което продължава: „Югът не трябва да се съмнява необмислено и да тълкува погрешно намеренията ни, както и прибързано да отхвърля нашето искрено, важно предложение."

Писмото очевидно е изпратено със специална поръчка от страна на севернокорейския лидер Ким Чен -ун. Той призовава Южна Корея да вземе смело решение и да спре всички враждебни военни действия „с цел да се предотврати предстоящата ядрена катастрофа“.

Говорителят на южнокорейското министерство на отбраната заяви: "Най-важната военна тактика е да разберем скритите мотиви на врага." Той добави, че съществуващото напрежение е в резултат на "военните провокации от страна на Северна Корея" и че "сегашната ситуация може да бъде решена само ако Северна Корея спре да заплашва с враждебна реторика".

Напрежението на Корейския полуостров традиционно се издигат в навечерието на годишните военни учения между Южна Корея и САЩ, в които Пхенян вижда чиста провокация и агресивна подготовка за война.

Миналата година ученията, известни като "Foal Eagle" , доведоха до необичайно рязък и продължителен скок в напрежението в региона. Северът заплаши с превантивни ядрени удари както Южна Корея така и Щатите, след като американски бомбардировачи прелитаха над полуострова.

Въпросът, който тревожи много хора е какво ще направи КНДР, когато военните учения започнат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    1 1 Отговор
    и кой сега е военизиран глупак с промит мозък? север или юг?
Новини по държави: