Last news in Fakti

8 Април, 2013 10:09 2 530 2

Северна Корея се готви за четвърти ядрен опит

  • кндр-
  • южна корея-
  • ядрен опит-
  • война
Северна Корея се готви за четвърти ядрен опит - 1
Движение на военни в КНДР в непосредствена близост до границата с Южна Корея. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обстановката на Корейския полуостров продължава да се изостря: в Южна Корея са уверени, че КНДР се готви в най-скоро време да проведе четвърти подземен ядрен опит, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изказвания на южнокорейския министър по въпросите на обединението Рю Гил Чжъ.

Според него и медиите в Република Корея, се забелязва нараснала активност на персонал и транспорт на военния полигон, където през февруари Пхенян проведе трети ядрен опит.

Експертите подозират защо комунистическа Корея плаши съседите си: в Сеул не изключват, че Пхенян нарочно имитира подготовка за ядрен взрив с цел да окаже натиск върху Южна Корея и САЩ. Военен източник твърди, че Пхенян може би се готви за изстрелване на ракета със среден обсег на действие „Мусудан“ (с радиус на действие не по-малко от 3000 км).

Както беше съобщено по-рано, ракетата вече е доставена до източното крайбрежие на КНДР, предизвиквайки нервност в Сеул и международната общност. Опитът може да бъде осъществен на 15 април в чест на рождения ден на покойния севернокорейски лидер Ким Чен Ир, предполагат местни медии.

Миналата седмица властите в КНДР предложиха на служителите на чуждите посолства в страната да разгледат въпроса за евакуацията си до 10 април, тъй като след тази дата безопасността им не можела да бъде гарантирана. На брифинг за акредитирани чуждестранни дипломати и военни аташета в неделя шефът на Главното разузнавателно управление на Северна Корея – ген. Ким Ен Чхор, обаче не повдигна отново този въпрос.

Всички посолства и представителства на международни организации в КНДР засега продължават работа в нормален режим.

Южнокорейските въоръжени сили също са в пълна бойна готовност, предаде държавният тв канал KBS. За да не усложнява ситуацията на полуострова министерството на отбраната на САЩ отложи планираните за седмицата изпитания на междуконтинентална балистична ракета. В същото време обаче Сеул обяви, че ще проведе маневри на 9 април на източното крайбрежие на страната в провинция Канвондо.

Според „Ню Йорк Таймс“ Вашингтон и Сеул са разработили план за „пропорционална“ реакция на провокационни действия от страна на КНДР. Отговорът на действията на Пхенян ще бъде равнозначен по отношение на употребените типове оръжие и мощност. Севернокорейска ракета обаче няма да бъде „закачана“, ако разчетите за траекторията й покажат, че тя е насочена към океана, дори ако мине над японска територия.

Експертите смятат, че провокационните действия на КНДР са опит Южна Корея и САЩ да бъдат принудени да преговарят за важни икономически отстъпки. Северна Корея не е в състояние да воюва, тъй като армията й била най-неподсигурената с гориво в цяла Азия, ако не и в света, така че каквато и да било война не е в неин интерес, твърдят анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 +НОВА ШВАБИЯ+

    0 0 Отговор
    АЙДЕ ГОСПОДА ЗАДОКЕАНСКИ ,,ДЕМОКРАТИ'' КАКВО СЕ МОТАЕТЕ ОТИВАЙТЕ ДА НАЛАГАТЕ ,,ДЕМОКРАЦИЯ'' ... АМА ТОВА МАЙ НЕ ВИ Е ЮГОСЛАВИЯ ОТ БАЛКАНИТЕ НИТО ИРАК НИТО АФГАНИСТАН НИТО ПАНАМА . КАК ТАКА СТЕ ПРОПУСНАЛИ ДА ,,КУЛТИВИРАТЕ'' СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА КОРЕЙСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ? ГОЛЯМ ПРОПУСК НАЛИ ? НЕЩО МИ СЕ СТРУВА ЧЕ ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ А ?
  • 2 124578

    0 0 Отговор
    Да им пратим нашите политици от ГЕРБ и от ,,ТРОЙНАТА,,
    че да им уредят всичко без бой.
    Може да ги разпродадат,да ги фалират,да ги опъват всеки ден,но без бой.
Новини по държави: