Отидете към основна версия

11 394 29

Когато роднините в Турция страдат

  • турция-
  • икономика-
  • турска лира-
  • инфлация

Слабата турска лира отваря обаче и шансове - например при закупуването на недвижими имоти в южната ни съседка

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обезценяването на турската лира се усеща и в Германия - износът силно е намалял. А много хора с турски корени се тревожат за близките си, на които парите не стигат.

Турските банки в Кьолн съвсем не са малко. Пред една от тях се вие дълга опашка, но сигурно и пред другите е така. Обяснението е просто: турската лира продължава да губи стойност - само от началото на годината се е обезценила наполовина. И хората, които имат роднини или близки в Турция, се опитват да им помогнат - изпращат им евро.

В момента една турска лира струва само шест евроцента. По официални данни инфлацията в страната за тази година е достигнала 21 процента, но много експерти смятат, че тя е доста по-висока. Непрекъснато растящите цени изправят хората в Турция пред тежки проблеми, много домакинства вече не успяват да покрият най-елементарните си разходи.

Кой печели и кой губи от кризата

Германско-турското дружество в Бон отбелязва, че от девалвацията на лирата има не само губещи, но и печеливши. Тя се отразява най-зле на хората и на фирмите, чиито приходи са в турски лири. В тази група влизат и хора с турски корени извън страната, които живеят благодарение на парични трансфери или печалби в турски лири - например пенсии или наеми от имоти в Турция, изплащани в турската национална валута. Т.е. девалвацията на турската лира сериозно засяга и хора, живеещи в Германия. Същото важи и за онези, които поддържат спестявания в турски лири, а и за фирмите с приходи от наеми, производство и услуги, изплащани в турски лири.

Случващото се в Турция дава отражение и върху германската икономика. Според германското министерство на външните работи, Федералната република е един от най-големите чуждестранни инвеститори в Турция, а обемът на стокооборота възлиза на 36,6 милиарда евро по данни от 2020-а година. В Турция има над 7400 германски фирми или фирми с германско капиталово участие.

За фирмите, които изнасят стоки от Германия за Турция, става по-трудно да пласират продукцията си. Навярно ще им се наложи да намалят цените, за да не бъдат изместени от турски конкуренти, казва Емине Емел Йълдъз от Германско-турското дружество. Но дори онези фирми или частни лица, които оперират в Турция в евро, може да пострадат - поради това, че турските им бизнес партньори са изпаднали във финансови затруднения или дори във фалит.

Отражението на лихвената политика

Грегор Волф, изпълнителен директор на германския Съюз на тъговците износители, смята, че сегашната ситуация хвърля сянка върху Турция като благонадежден търговски партньор: "Още през август тази тенденция доведе до спад в германския износ за Турция с цели 30 процента", казва Волф.

Той смята, че за девалвацията на лирата е виновна монетарната политика на турското правителство. И се надява, че ако турските власти преосмислят лихвената си политика, с малко повече търпение инфлацията може да се овладее. Волф, както и много други специалисти, твърди, че в Турция лихвите трябва не да се понижават, а по-скоро обратното - да се вдигат.

Тревогите на турската общност в Германия

Слабата турска лира отваря обаче и шансове - например при закупуването на недвижими имоти в Турция. Почивката в южната българска съседка също ще поевтинее. И все пак, за много хора с турски корени, живеещи в Германия, в момента на преден план са затрудненията на техните близки и роднини в Турция. В Германия живеят около три милиона души с турски корени и почти всички имат роднини и приятели в страната, засегната от икономическата криза. Мнозинството от тези милиони наблюдава с тревога случващото се в Турция, признава Емине Емел Йълдъз.

Същото казва и жена, която живее в кьолнския квартал Еренфелд - там са се заселили особено много хора с турски корени. Жената много се притеснява за роднините в Турция, които вече нямали пари за покриване на всекидневните си разходи. На този фон човек просто не може да мисли за евтината почивка, казва жената.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: