Отидете към основна версия

3 658 50

Омикрон плъзна на Балканите

  • омикрон-
  • албания-
  • сърбия-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • пандемия-
  • балкани-
  • румъния

Експертите съветват гражданите да се ваксинират

Снимка: БГНЕС/ EPA

В Албания бяха регистрирани първите два случая на Омикрон, съобщава сайтът Екзит. От експертния съвет, отговарящ за управление на пандемията, са съобщили за две положителни проби на тестове, направени в Германия. Те доказват, че вариантът Омикрон е стигнал в Албания, въпреки че доминантен продължава да бъде Делта вариантът на COVID-19.

Експертите съветват гражданите да се ваксинират. От септември в страната се наблюдава забавяне на ваксинациопнния процес. Всички лица над 18 години вече могат да се ваксинират с трета бустерна доза при положение, че от втората им доза са изминали шест месеца. Според ръководителя на експертния съвет Мира Ракацоли мерките за ограничаване на пандемията не се спазват. Маските не се носят в закрити помещения, въпреки че са задължителни. Засега мерките няма да се променят. Предвижда се на Нова година вечерният час да бъде отменен, за да може гражданите да празнуват на публични места.

Наличието на варианта Омикрон бе потвърдено и в Сърбия, съобщи д-р Таня Йованович ог Медицинскя факултет в Белград, цитирана от вестник "Новости". Омикрон бе регистриран досега и в съседните Хърватия, Черна гора и Румъния. Вирусът бе установен в една от пробите, взети от пътници, пристигнали от Ботсвана, предаде БТА.

В Румъния са установени още девет случая на варианта Омикрон на коронавируса, с което общият брой на регистрирани случаи на този щам в страната достигна 25, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от телевизия Диджи 24. "Броят на случаите на заразяване с варианта Омикрон на вируса SARS-CoV-2 се увеличават. Още девет случая на инфекция с този щам са установени днес, 23 декември 2021 г.", се посочва в съобщение на министерството. Става въпрос за шестима души (трима мъже и три жени) на възраст между 19 и 84 години от Букурещ, един мъж на 31 години от окръг Дъмбовица, който е пътувал във Великобритания, един мъж на 43 години от окръг Илфов, който е пътувал в Белгия, и един мъж на 49 години от окръг Прахова. От тях петима са неваксинирани, а останалите са ваксинирани с пълната схема.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: