Last news in Fakti

20 Декември, 2021 13:50 2 862 20

Омикрон ще се превърне в редовна сезонна болест?

  • омикрон-
  • грип-
  • сезонна болест-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • щам-
  • здраве

Съвсем скоро Омикрон може да се превърне в доминиращия вариант на коронавируса в Европа

Омикрон ще се превърне в редовна сезонна болест? - 1
Снимка: Shutterstock

Европа регистрира все повече случаи на зараза с новия вариант на коронавируса. След като Омикрон се разпространи бързо из Великобритания и Дания, става ясно, че и в Германия случаите на инфекции с него растат. Вариантът Омикрон (B.1.1.529) се появи за първи път през ноември в Ботсвана и оттогава се разпространява предимно из Южна Африка. Той се характеризира с множество промени в генетичната информация на вируса на редица ключови места - над 30 мутации има само в шпайковия протеин по повърхността на вируса, с който той се прикрепя към човешките клетки. Някои от тези мутации причиняват именно по-голямата му прилепчивост.

Защо Омикрон тревожи учените

Актуалният проблем се състои в това, че досегашните ваксини са нагодени към шпайковия протеин на онези варианти на коронавируса, които се появиха в началото на пандемията. Възможно е, следователно, да се окаже, че Омикрон не се влияе силно от разработените до момента ваксини. Освен това Омикрон поначало е по-силно заразен от мутацията Делта, например, казва физикът Дирк Брокман от Хумболтовия университет в Берлин.

Данните от Великобритания показват, че инфекциите с Омикрон се удвояват на всеки два до три дни, а може би дори и още по-бързо. Германският здравен министър Карл Лаутербах нарече това развитие "много тревожно", особено на фона на това, че относително голям дял от британското население е ваксинирано. Според преценките на Европейската здравна служба ECDC Омикрон вероятно ще стане доминиращият вирусен вариант в Европа още в първите два месеца на 2022 година. Брокман предвижда за Германия следната ситуация по отношение на Омикрон: около една четвърт от хората с бустер ще се отличават с по-ниска степен на предаване на заразата, макар че тя няма да е трайна. Сред останалите хора заразата ще се разпространява, включително и поради това, че "първата и втората доза на практика не осуетяват достатъчно ефективно пренасянето на инфекцията".

От BioNTech/Pfizer смятат, че две дози от тяхната ваксина явно не осигуряват достатъчна защита от Омикрон и препоръчват непременно да се постави бустерна доза. Проучване във Великобритания показа, че 15 седмици след втората доза от ваксината на BioNTech ефективната защита от Омикрон спада до ниво от 34%. При хората, ваксинирани с две дози от препарата на AstraZeneca, на практика не се отчита никакво защитно действие срещу симптоматична инфекция. Две седмици след поставяне на бустерна доза обаче ефективната защита и при двата препарата се повишава до над 70%.

Бустерната доза повишава нивото на антителата, но и тя не осигурява перфектна защита от заразяване. Вече има случаи на инфекция с Омикрон и сред хора, които са тройно ваксинирани. Затова медици предупреждават, че е нужно да се спазват всички хигиенни мерки, известни досега. Колко тежко протичат инфекциите с Омикрон засега е трудно да се каже със сигурност, подчертава Лотар Вилер - ръководител на института "Роберт Кох". Някои първи съобщения, че заболяванията протичат по-леко, не са съвсем сигурни, тъй като не се знае дали това е свързано с характеристиките на вируса или с други фактори като например възрастта.

"Перфектният вирус за времето след пандемията"

Според експерти, не е изключено Омикрон по-бързо да превърне пандемията в ендемично заболяване като сезонния грип. Вирусологът Кристиан Дростен заяви пред NDR: "Имаме си работа с перфектния вирус за времето след пандемията и перфектния ендемичен вирус". Там, където е възникнала тази мутация, COVID-19 скоро може да се превърне в редовно проявяваща се масова болест, която обаче не достига размерите на пандемия, казва Дростен.

Мнозина експерти са на мнение, че Омикрон ще изисква да се създаде ваксина, която да е специално нагодена към него. Германският производител BioNTech вече разработва подобен вариант, който явно ще получи и бързо разрешително за употреба. Както BioNTech, така и Moderna сигнализираха, че са в състояние в рамките на шест седмици да предложат видоизменен вариант на своите ваксини.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пфайзер

    19 4 Отговор
    Ааа не може така. Трябва да се боцкате. Бай Дън, направи нещо. Кажи там на Урсулата да го строи
  • 2 ха ха

    42 2 Отговор
    Нюрнбергският процес започва с делото срещу докторите на 9-ти декември 1946 година. За медицински престъпления са обвинени 20 доктори, един юрист и двама чиновници. От 23-ма обвиняеми 7 получават смъртни присъди, 5 доживотен затвор, 4 с различни срокове на затвор от 10 до 20 години и 7 оправсани. Една част от обвиненията са за насилствени тестове с ваксини....... Избирайте внимателно на кого от давоските феодали служите!
  • 3 Грульо

    20 1 Отговор
    Тез откриха Америка (грипа) и го кръстиха с ново има, иначе същото - всяка година нов вид и ваксината от миналата година не действа за новия вид,
  • 4 .......

    31 2 Отговор
    Вирусът е перфектен за тези, които осигурят финансиране за DW. За мен той е нищо повече от сезонен грип. Следователно нито ще ср ваксинирам, нито ми пука за подобни лъжи. А и както се видя официално в Нова Зеландия - тези течности убиват млади хора.
  • 5 Правят ни глупаци

    33 2 Отговор
    "Омикрон ще изисква да се създаде ваксина, която да е специално нагодена към него. ... BioNTech, така и Moderna сигнализираха, че са в състояние в рамките на шест седмици да предложат видоизменен вариант на своите ваксини" Чакай сега, защо в момента ни карат да се бодем с безполезни неща??
  • 6 ДЕЛТА, Омикрон,

    11 2 Отговор
    Омега, Бета, Алфа, Гама все тая с какви имена ще го нарекът Ковида си е Ковид и ще остане много дълго време!

    Коментиран от #7, #14

  • 7 .......

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДЕЛТА, Омикрон,":

    Ковида е сарс вирус, а те са тук от както свят светува. Виж, паниката беше създадена отскоро.

    Коментиран от #9

  • 8 Значи

    16 1 Отговор
    грип !
  • 9 Да така е

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от ".......":

    С цел забогатяване и контролиране, но вече прекалиха
  • 10 Пипи Чорапчето

    26 1 Отговор
    Т.е., казано с няколко думи, милиарди левове на данъкоплатците бяха вложени в течности, които не вършат работата, за която бяха създадени и за която милиони хора по света платиха - и освен парите ни, другото "плащане" ни излезе още по-солено: говоря за счупените икономики, за загубените работни места, за дните и месеците на изолация, локдауни, затваряния и всякакви други ограничения и посегателства над правата ни, за хиляди човешки животи, загубени от паника, страх и нелекувани тежки и хронични заболявания...
    И кой ще поеме отговорността за всичко това, което продължават да ни стоварват на главите уж силно загрижени за живота и здравето ни, а всъщност вторачени в други цели?!
  • 11 МАРА

    11 1 Отговор
    ЗАЩО НЕ СЕ ПИШЕ,ЧЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЪЗДАДАХА ОМИКРОНА УЖ ДА ПРЕМАХНЕ КОВИДА?
  • 12 То беше ясно

    8 0 Отговор
    Чудя се дали да се ваксинирам или вече съм изтървал купона и по-добре да изчакам следващия?
    След като ваксинираха насила половината човечество всичко започва отначало:
    Нова ваксина, нови 2 дози, нови бустерни дози и така докато започнат и те да не действат срещу по-нови варианти.
  • 13 Наблюдател

    16 0 Отговор
    Представям си какво разочарование е да си биеш 2 дози ваксини и после тъкмо си шибнеш и бустера и ти кажат: Сори ама ще трябва да правим нови ваксини и после пак ще те бодем 2, 3 пъти.
  • 14 БРЕ!

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЕЛТА, Омикрон,":

    От телевизията ли знаеш, че ковида ще остане остане много дълго? Не вярвай, лъжат те. Корона вирусите съществуват от хилядолетия, има ги и винаги ще ги има. Боцкат ви с онези неизвестни препарати по съвсем друга причина.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Варненец

    2 0 Отговор
    Тоя омакарон и сега си е настинка
  • 17 Мунчо

    1 0 Отговор
    И кво са? Вакцините не чинат ама се боцкайте за секи случай и за предпочитане задължително.
  • 18 Продълж@в@ме подмян@та

    2 0 Отговор
    Затова избирам да не съм ваксиниран, пия си витамините и както първия път го изкарах само с витамини така ще го карам и сега😉
  • 19 Айде свободно бе

    2 0 Отговор
    За две цифки на кръст подлудихте човечеството ай вървете по дяволите
  • 20 Дали?

    0 0 Отговор
    Това не го ли казаха вече за абсолютно всеки вариянт досега? С две думи ваксините не предпазват от нищо, но "фарма компаниите" ПРЕДПОЛАГАТ (много научно), че ако на 2-3 седмици се бодеш с "новите" бутери, МОЖЕ БИ ще се предпазиш на 70-75% от " силно заразният, но по-лек щам. Значи от една страта имаме щам, който е по-безопасен и огромна част от населението би се справила без проблем с него, от друга ваксините не помагат, но дай да видим ако се набодем с по още 2-3 дози, дали няма да е по добре? За кой? Защо? Аааа да- за пари, подтискане и контрол!