Отидете към основна версия

1 962 55

Полша иска да задържи за постоянно увеличените американски войски

  • полша-
  • армия-
  • сащ-
  • нато-
  • войска

Решението на САЩ за увеличаване на войските си в Европа идва на фона на стопираните разговори с Русия относно нейното военно струпване по границите на Украйна

Снимка: shutterstock

Полша иска увеличението на американските войски в страната да остане за постоянно, като се поддържа на ротационен принцип, съобщава "Ройтерс".

Външният министър на Полша Збигнев Рау ще направи постъпки за това при предстоящото си посещение във Вашингтон тази седмица.

Припомняме, вчера администрацията на президента Джо Байдън обяви разполагането на близо 3000 американски войници в Източна Европа през следващите дни на фона на напрежението по оста Русия-Украйна. С този ход Съединените щати целят да окажат защита на съюзниците си от НАТО при евентуално избухване на война.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак и Пентагонът потвърдиха, че около 1700 от тези войници ще пристигнат в Полша. Те обаче ще останат там само временно.

Естествено е, че полската дипломация се стреми да разшири съюзническото присъствие под формата на постоянна ротация, заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач.

По негови думи настоящата ситуация със сигурността в региона означава, че необходимостта от засилване на т.нар. "политика на възпиране" е още по-належаща.

Днес Рау пътува за Вашингтон, за да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и да бъде взето решение кога и къде ще бъдат разположени американските войски в Полша. Ще бъдат обсъдени и потенциалните санкции срещу Русия.

Решението на САЩ за увеличаване на войските си в Европа идва на фона на стопираните разговори с Русия относно нейното военно струпване по границите на Украйна. То подчертава нарастващите опасения в цяла Европа, че руският президент Владимир Путин е готов да нахлуе в Украйна. По-малките страни от НАТО на източния фланг на Алианса се притесняват, че могат да бъдат следващите, въпреки че Русия заяви, че няма намерение да инициира конфликт.

Пентагонът също така постави около 8500 американски военнослужещи в по-висока степен на готовност за евентуално разполагане в Европа като допълнителна гаранция за съюзниците от НАТО. САЩ вече имат между 75 000 и 80 000 военнослужещи на Стария континент като постоянно разположени сили и като част от редовни ротации.

Вашингтон и Москва са в противоречие по отношение на Украйна, без да има признаци за голям дипломатически напредък по темата. Впоследствие стана ясно, че Съединените щати може да са склонни да сключат споразумение с Русия за намаляване на напрежението по отношение на разполагането на ракети в Европа, ако Москва се отдръпне от границата с Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания