Отидете към основна версия

4 959 19

Димитър Гърдев: На Киев ще му бъде даден ултиматум да се изтегли основното население

  • димитър гърдев-
  • киев-
  • ултиматум-
  • изтегли-
  • основното население

"България трябва да се стреми да се възстанови системата за сигурност, за да имаме гаранция, че никой няма да решава с правото на силата какво ще се случва с по-малките държави", коментира експертът

Снимка: БГНЕС

"Навлизаме в най-кървавата фаза на войната, затова преговорите са изключително важни. Дори да не са на по-ниско ниво и да няма индикация за приключване на конфликта. Вече в Украйна навлиза основната групировка, руската армия напредна, досега виждахме навлизането на предния отряд".

Това заяви пред БНР международният експерт и дипломат Димитър Гърдев, председател на комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание. Според него на Киев ще му бъде даден ултиматум да се изтегли основното население, което Русия е правила и в Сирия.

"Това ще бъде един период от 1-2 дни, в които ще бъде дадена възможност цивилните граждани да напуснат града. Нямам никаква убеденост, че самите защитници ще освободят тези коридори, защото в Киев беше назначен генерал-губернатор, военен, който иззема властта на кмета Кличко. Този генерал-губернатор беше ръководител на Майдана през 2014 година. От двете страни има втвърдяване на позициите и една много голяма опасност за тотално кръвопролитие. Затова преговорите са изключително важни".
"Ще живеем в коренно различна обстановка с Русия. Това, което беше, няма да се върне назад. Това (инвазията в Украйна) е безспорна агресия", смята дипломатът.

Той подчерта, че в Европа трябва да има някаква система за сигурност:

"ОССЕ е блокирана, последната седмица в ПАСЕ делегацията на русия беше блокирана. В ООН резолюцията, внесена от Запада, беше блокирана от Русия - с право на вето, и "въздържал се" Китай. И това е международната система за сигурност. Всички от механизмите ѝ се оказаха абсолютно неефективни. Това означава, че живеем в свят, в който нямаме спирачка пред една агресия, пред това една голяма държава, с военна мощ, да налага своята воля над всички останали".

Гърдев подчерта, че опасното за България е този прецедент да не бъде пренесен към една съседна държава, "където има един много неустойчив ръководител, който влиза от време на време в съюз с Русия, който говори, че трябва да има възстановяване на Османската империя":

"България трябва да се стреми да се възстанови системата за сигурност, за да имаме гаранция, че никой няма да решава с правото на силата какво ще се случва с по-малките държави".По думите му Европа трябва да влезе в ролята си на самостоятелен играч в новата система за сигурност:

"В Европа също има ядрени държави, Франция развива ядрените си сили, независимо от НАТО".

Международният експерт подчерта, че когато се говори за истински съюз между Русия и Китай, трябва да се наблюдава компонентата "военно-политически съюз", какъвто в момента не се случва.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: