Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2022 22:06 4 956 19

Димитър Гърдев: На Киев ще му бъде даден ултиматум да се изтегли основното население

  • димитър гърдев-
  • киев-
  • ултиматум-
  • изтегли-
  • основното население

"България трябва да се стреми да се възстанови системата за сигурност, за да имаме гаранция, че никой няма да решава с правото на силата какво ще се случва с по-малките държави", коментира експертът

Димитър Гърдев: На Киев ще му бъде даден ултиматум да се изтегли основното население - 1
Снимка: БГНЕС

"Навлизаме в най-кървавата фаза на войната, затова преговорите са изключително важни. Дори да не са на по-ниско ниво и да няма индикация за приключване на конфликта. Вече в Украйна навлиза основната групировка, руската армия напредна, досега виждахме навлизането на предния отряд".

Това заяви пред БНР международният експерт и дипломат Димитър Гърдев, председател на комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание. Според него на Киев ще му бъде даден ултиматум да се изтегли основното население, което Русия е правила и в Сирия.

"Това ще бъде един период от 1-2 дни, в които ще бъде дадена възможност цивилните граждани да напуснат града. Нямам никаква убеденост, че самите защитници ще освободят тези коридори, защото в Киев беше назначен генерал-губернатор, военен, който иззема властта на кмета Кличко. Този генерал-губернатор беше ръководител на Майдана през 2014 година. От двете страни има втвърдяване на позициите и една много голяма опасност за тотално кръвопролитие. Затова преговорите са изключително важни".
"Ще живеем в коренно различна обстановка с Русия. Това, което беше, няма да се върне назад. Това (инвазията в Украйна) е безспорна агресия", смята дипломатът.

Той подчерта, че в Европа трябва да има някаква система за сигурност:

"ОССЕ е блокирана, последната седмица в ПАСЕ делегацията на русия беше блокирана. В ООН резолюцията, внесена от Запада, беше блокирана от Русия - с право на вето, и "въздържал се" Китай. И това е международната система за сигурност. Всички от механизмите ѝ се оказаха абсолютно неефективни. Това означава, че живеем в свят, в който нямаме спирачка пред една агресия, пред това една голяма държава, с военна мощ, да налага своята воля над всички останали".

Гърдев подчерта, че опасното за България е този прецедент да не бъде пренесен към една съседна държава, "където има един много неустойчив ръководител, който влиза от време на време в съюз с Русия, който говори, че трябва да има възстановяване на Османската империя":

"България трябва да се стреми да се възстанови системата за сигурност, за да имаме гаранция, че никой няма да решава с правото на силата какво ще се случва с по-малките държави".По думите му Европа трябва да влезе в ролята си на самостоятелен играч в новата система за сигурност:

"В Европа също има ядрени държави, Франция развива ядрените си сили, независимо от НАТО".

Международният експерт подчерта, че когато се говори за истински съюз между Русия и Китай, трябва да се наблюдава компонентата "военно-политически съюз", какъвто в момента не се случва.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    14 1 Отговор
    АА,ДУБРУТРО...ХЪХЪХЪ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БОЛШЕВИК

    33 0 Отговор
    Одеса паднал ли е днеска? Много противоречива информация има, а тука направо нищо не може да се разбере от нашите медии!

    Коментиран от #7

  • 4 Опонент

    5 18 Отговор
    ✔Гърдев подчерта, че опасното за България е този прецедент да не бъде пренесен към една съседна държава, "където има един много неустойчив ръководител, който влиза от време на време в съюз с Русия, който говори, че трябва да има възстановяване на Османската империя":✔
    ✈Величайте Путин и скоро ще посрещате с цветя истамбулския ви "освободител" от православната вяра.😪
  • 5 Поп Андрей

    38 3 Отговор
    "Той подчерта, че в Европа трябва да има някаква система за сигурност": До като краварите са в Европа , мир няма да има, те за това са тук, да ръчкат огъня.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    СТИГА мир И мир
  • 7 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    Не са се наговорили да лънготят едно и също.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    17 1 Отговор
    За да има мир трябва да се спре наливането на масло в огъня. Поговорете с Бай Дън и слугите му в ЕС.
  • 10 кольо

    12 0 Отговор
    Хахах ми то правото на силата винаги е било валидно и така ще бъде докато свят светува,и.д.и.о.т.и.
  • 11 ЕВРОНЮЗ

    25 1 Отговор
    А, а, а, а генерала ръководил Майдана... Ето го един от главните герои.. Има да ръководи още до събота, неделя., А щаба на НАТО успя ли да офейка или още е в Министерството на отбраната.
  • 12 чеченците колят нацистите в Украина

    17 2 Отговор
    Този нацист ще имя две възможности – съд, или сам да си пръсне мозъка преди да бъде заловен.
  • 13 да питам

    1 12 Отговор
    Коя рососня ше се басира , че украинците няма да клекнат на ултиматуми ?!!

    Коментиран от #15

  • 14 НИМРОД

    17 1 Отговор
    РУСИЯ НЕ Е ТОВА , С КОЕТО БЕШЕ СВИКНАЛА ДА БЪДЕ ПРИЕМАНА.

    УКРАЙНА ЖИВЕЕШЕ С ИЛЮЗИЯТА , ЧЕ МАЙДАНА ОТ 2014 Е ЗАБРАВЕНА, ЧЕ УБИЙСТВОТО НА МИРНИ ЖИТЕЛИ ОТ ДОНЕЦК И ЛУГАНС ПРОДЪЛЖИЛО ОСЕМ ГОДИНИ МОЖЕ ДА МИНЕ БЕЗНАКАЗАНО.

    СГРЕШИХА.
    Страшното сега е, че руснака е побеснял.
    Колкото повече жертви дават в Украйна , толкова по ЖЕСТОКО ще бъде възмездието.

    За паравоенните формирования от ДЕСЕН СЕКТОР и СС АЗОВ не ми се иска да мисля.
    ЩЕ ГИ ГОНЯТ ДО ЛВОВ И ИВАНОФРАНКОВСК.

    ПРЕДСТОИ ЖЕСТОКА РАЗПРАВА С УКРИТЕ.

    НЕ РАЗБИРАМ САМО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ, КОИТО НЕПРЕКЪСНАТО ДЪРПАТ МЕЧКАТА ЗА ОПАШКАТА.
    ИМАТ ЛИ НА ИДЕЯ КОЙ МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ СИТУАЦИЯ ПОДОБНА НА УКРАИНСКАТА?!
  • 15 да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "да питам":

    Ясно , смелчаци - нету...
  • 16 1111

    7 0 Отговор
    Днес чух нещо интересно, свързано с този анализ, руснаците са искали обща европейска система за сигурност още през 2007 г., но са получили отказ.
  • 17 Министърче

    1 0 Отговор
    Започна да вдяваш новата схема ..
  • 18 Хahaha

    0 0 Отговор
    как раздрахте, че путин е искал да прави блицкриг? Само тази стратегия ли са измислили шапките според господина? А твърденията за загубена и спечелена война за сега са неверни и двете и само врачка може да каже какво ще стане може би. Ама щом на хороскопи вярваме вече, що да не вярваме и на самозвани врачки.
  • 19 Раша

    0 0 Отговор
    И нажители и всички кучета и котките!
Новини по държави: