Отидете към основна версия

4 900 14

Visa и Mastercard с удар срещу Москва, централната банка успокои клиентите си

  • visa-
  • mastercard-
  • русия-
  • санкции-
  • банки

Двете международните платежни системи едновременно решиха да ограничат работата си в Русия през следващите дни

Картите на международните платежни системи Visa и Mastercard на всички руски банки ще продължат да работят в Руската федерация, средствата на клиентите по сметки, свързани с такива карти, са напълно запазени и налични. Това съобщи Банката на Русия, предаде ТАСС.

„Всички карти Visa и Mastercard за международни разплащателни системи, издадени от руски банки, ще продължат да работят в Русия както обикновено до изтичане на срока им. Транзакциите по тях се обработват в страната в Националната система за разплащателни карти и не са засегнати от санкции. Средствата по сметките на клиентите, свързани с такива карти, са напълно спестени и налични“, казаха от регулатора.

Притежателите на тези карти в Русия ще могат да извършват транзакции на банкомати, да плащат с карти и да извършват преводи от карта към карта. В същото време Централната банка предупреди, че няма да има трансгранични транзакции с карти Visa и Mastercard. Това се отнася както за плащане на покупки в чуждестранни онлайн магазини, така и за използване на тези карти в чужбина.

Международните платежни системи Visa и Mastercard едновременно решиха да ограничат работата си в Русия през следващите дни. Алфа-Банк смята, че картите Visa и Mastercard на руските банки ще работят както преди в Русия и други страни около три дни.

Причината за създаването на национална платежна система в Русия беше решението на Visa и Mastercard през март 2014 г. да спрат обслужването на платежни транзакции за клиенти на Банка Росия, SMP Bank и техните дъщерни дружества поради санкции на САЩ. През декември 2014 г. Visa и Mastercard спряха да обслужват банкови карти в Крим и Севастопол (работата им на полуострова се възобнови през април 2015 г.).

Тогава в Русия обявиха необходимостта от създаване на руска система, способна да осигури непрекъснати вътрешни плащания. През юли 2014 г. беше създадена Националната система за разплащателни карти (НСПК), която стана оператор на платежната система Мир. 100% от акциите на НСПК са собственост на Банката на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания